Foto:arhiva MAU

Izložba radova srednjoškolaca „Boje Afrike“ inspirisanih afričkom kulturom koji su nastali na kreativnim radionicama keramike i grafike, otvorena je u Muzeju afričke umetnosti (MAU), a trajaće do nedelje, 28. januara.

Program Muzeja afričke umetnosti „Boje Afrike“ organizovan je tokom zimskog raspusta, a inspiracija je bilo stvaralaštvo naroda Akan iz Gane, kao i zapadnoafričke keramičke posude, objekti koji po svom simboličkom značenju veoma često izražavaju pojmove poput hrabrosti, jednakosti ljudi, dogovora, mudrosti, zajedništva, odnosno vezuju se za svakodnevne ili ritualne aktivnosti zajednice, kultove plodnosti i predaka.

Foto:arhiva MAU

Na kreativnim radionicama „Boje Afrike“ učesnici su kroz uvodno predavanje upoznali raznovrsnost i značaj afričkog stvaralaštva, a zatim su kroz praktičan rad ovladali tehnikom izrade keramičkih posuda i linorez tehnike izrade adinkra simbola. Završni deo programa čini ova izložba koja svedoči o kreativnosti, veštini, maštovitosti i inspiraciji učesnika radionica.

Na postavci je prikazan ceo proces rada od nastanka skica, preko ovladavanja tehnikama izrade keramike i izrade linorez tehnikom.

Foto:arhiva MAU

Tri najuspešnija rada su nagrađane a njihovi autori su Tijana Filić, Višnja Tropin i Tijana Stojanović.

Program „Boje Afrike“ realizovale su vajarka Milica Josimov i kustoskinje Milica Naumov i kustoskinja i Marija Miloš.

Bonus video: U Dubaiju izložena čuvena Pikasova slika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar