Foto: Muzej grada Beograda/Promo

Izložba Aleksandra Leke Mladenovića „Dijalog: Nadežda Petrović – A. M. Leka“ biće otvorena u četvrtak, 15. juna, u Salonu Muzeja grada Beograda, saopštili su iz ove ustanove kulture.

U godini kada Muzej grada Beograda (MGB) obeležava 120 godina od osnivanja, pažnju zalužuje još jedna godišnjica značajna za istoriju srpske likovne umetnosti: 150 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović.

Projekat „Dijalog: Nadežda Petrović – A. M. Leka“, navodi se u saopštenju, predstavlja savremeni odgovor umetnika Aleksandra Leke Mladenovića na stvaralaštvo i ličnost legendarne Nadežde Petrović.

Foto: Muzej grada Beograda/Promo

Na izložbi su predstavljena njena tri originalna dela iz zbirki MGB, od devet koliko ih Muzej ukupno poseduje. Odabir radova koji su do sada retko, ili nisu nikada izlagani, deo je selekcije gostujućeg umetnika koji je u izabranim delima video vezu sa onim što ga kao stvaraoca u ovom trenutku inspiriše. Svojom najnovijom produkcijom, serijom radova posvećenoj likovnoj poetici i temama koje je obrađivala Nadežda Petrović, kao i radovima po uzoru na porodične fotografije porodice Petrović, Aleksandar Leka Mladenović uspostavlja višegeneracijsku vezu i kroz svojevrstan „dijalog” sa umetnicom iznosi nov vizuelni narativ.

Nadežda Petrović rođena je u Čačku, 1873. a od 1884. godine živela je u Beogradu. Imala je više talenata i interesovanja – slikarka, fotograf, crtač, likovna kritičarka, nastavnica crtanja, osnivač i organizator humanističkih i umetničkih društava, pokretač likovnih kolonija. Bila je osnivač sićevačke, prve likovne kolonije na Balkanu, humanitarnog društva Кola srpskih sestara, dobrovoljna bolničarka u oba Balkanska i Prvom svetskom ratu. Učila je slikarstvo kod Đorđa Кrstića i Кirila Кutlika, Antona Ažbea i Julijusa Ekstera u Minhenu… a želela je da uči kod velikih, Monea i Bonara u Parizu. Iako joj je nuđena alternativa, da u doba bitaka 1915. ode na bezbedno, u Beograd ili Rim, Nadežda Petrović odlazi u valjevsku bolnicu gde se, lečeći ranjenike, razboljeva od tifusa i umire.

Foto: Muzej grada Beograda/Promo

Aleksandar Mladenović Leka (A.M. Leka) diplomirao je 1991. i magistrirao 1994. u klasi prof. Emira Dragulja, doktorirao 2014. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Redovni je profesor na Grafičkom odseku FLU u Beogradu. Održao je 46 samostalnih (Srbija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, SAD, Кanada, Danska, Finska, Tajvan) i učestvovao na 400 grupnih izložbi. Tridesetogodišnju retrospektivu izložbu rada u grafici „A.M.Leka-Najbolje od/ 30 godina umetničke grafike“ održao je u galerijama Fakulteta likovnih umetnosti i u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu. Dobitnik je više nagrada za grafiku na nacionalnim i međunarodnim izložbama. Radovi mu se nalaze u kolekcijama muzeja u zemlji u svetau. Član Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1992.

Foto: Muzej grada Beograda/Promo

Izložbom „Dijalog: Nadežda Petrović – A. M. Leka“, navodi se u saopštenju, Muzej grada Beograda daje svojevrstan omaž jednoj od najznačajnijih slikarki sa naših prostora koja je svojim životom i radom ostavila neizbrisiv trag u kulturnoj i društvenoj istoriji Srbije. Izložba će biti otvorena do 5. jula 2023. godine.

Bonus video: Izložba Vuka Vidora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar