Scena iz filma Trainspotting Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

I 25 godina nakon premijere, film Denija Bojla "Trejnspoting" smatra se jednim od najupečatljivijih ostvarenja sedme umetnosti u samom finišu 20. veka. Šta se dešavalo iza kulisa ovog kultnog ostvarenja sećaju se njegovi tvorci i glavni junaci.

O radu na scenariju

Scenarista „Trejnspotinga“ Džon Hodž, po instrukcijama režisera Denija Bojla, uspeo je da najšokantnije scene iz romana verodostojno adaptira za film. Bojl smatra da je Hodžovo poznavanje medicine najzaslužnije za taj uspeh.
„Džon je bio brutalan. Da sam kojim slučajem u situaciji da budem njegov pacijent, ne bih voleo da mi saopšti loše vesti o mom zdravstvenom stanju, jer je veoma direktan! Odmah je doneo odluku da se u našem filmu sve vrti oko Rentona, što je bilo veoma inspirativno“, rekao je Deni Bojl.

Scena iz filma Trainspotting Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Irvin Velš: Ovo nisu moji junaci

Nakon što je dobio na uvid scenario, Irvin Velš autor romana „Trejnspoting“, reagovao je pozitivno, ali je imao i nekoliko zamerki.
„Najveći i jedini problem koji imam sa scenarijom jeste usiljenost dijaloga između glavnih junaka u filmu. Cenim činjenicu da će glumci udahnuti individualnost likovima koje tumače, ali oni mi u ovoj formi zvuče kao studenti pripadnici srednje klase, a ne kao iskusni narkomani. Takođe mi smeta omekšan vokabular bez sočnih psovki i slenga. Ovo je samo moja vizija kako bi trebalo da se ponašaju i govore glavni likovi u filmu. Grad u kome se dešava radnja može biti bilo koji, ali je bitno da likovi u filmu ostanu dosledni mojoj zamisli. Nedavno sam gledao novozelandski film „Bili smo ponosni ratnici“ i voleo bih da lik koji bude tumačio Begbija poseduje sličnu energiju i snagu kao lik oca u ovom filmu“, napisao je Velš u pismu producentu filma Endruu MekDonaldu.

Glumačka podela

„U potrazi smo za harizmatičnom i naglašeno nezavisnom devojkom koja bi u filmu oživela lik Dajen. Ubeđeni smo da ta osoba treba da bude vrlo upečatljiva na platnu i zbog toga su nam njen izgled i karakter najibitniji. Savršeno bi bilo da bude iz Škotske, ali nam je bitnije da ta osoba poseduje prave kvalitete za ulogu i da bude odgovarajućih godina“, pisalo je u pismu upućenom direktoru kastinga.
„Čim je ušla na audiciju (Keli Mekdonald), pomislio sam: Evo je Dajen“, izjavio je Bojl.
Uloga Dajen je prvo pojavljivanje na filmu za Keli Mekdonald.
„Bila sam jako nervozna za vreme snimanja. Krila sam se u toaletu kad god mi se ukazala prilika. Jednostavno, bila sam baš mlada“, kaže Keli Mekdonald povodom svog glumačkog debija.
U filmu se pojavljuje i sam Irvin Velš u ulozi dilera droge Mikija Forestera.
„Ja sam očajan glumac. Bio sam najlošiji ne samo na snimanju ovog filma, već ikada“, rekao je Velš. Bojl je tim povodom izjavio da je „prava sreća što Velš poseduje druge talente“.

Scena iz filma Trainspotting Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Najupečatljivije scene

Za jednu od scena koja je najviše šokirala javnost (kada mrtva beba puzi po plafonu) napravljena je mehanička lutka koju je dizajnirao umetnik Grant Mejson. „Ovo je boleština!“, bio je najčešći komentar u publici na ovu scenu.
Među najzahtevnijim scenama za snimanje bila je ona kada junakinja Gejl i njeni roditelji bivaju zapljusnuti izmetom.
„Ta scena je bila mučna za snimanje. Deni je želeo da je snimi u jednom pokušaju. To je bila prava noćna mora. Srećom, ubedili smo ga da je to neizvodljivo jer je veštački izmet uvek završavao rasut svuda osim po glumcima. Imali smo utisak da će ljudi koju su se bavili rekvizitima na snimanju praviti braonkastu smesu do kraja života”, rekao je glavni producent filma Endru MekDonald.

Filmski plakat

Plakat za film dizajnirao je Blam uz pomoć fotografija Lorenca Agiusa. Robert Karlajl, koji je maestralan u ulozi Begbija, povodom fotografisanja za plakat, rekao je: „Samo sam odlučio da se nasmejem, sočno opsujem i smrskam nekoliko limenki piva. Ostali su mi se pridružili.”

Incident s Harvijem Vajnstinom

Producentska kuća iza koje stoji ime ozloglašenog filmskog moćnika Harvija Vajnstina bila je zaslužna za distribuciju „Trejnspotinga“ na američkom tržištu. Saznavši da mu neće biti ustupljena prava za sledeći film iza kojeg stoji trojac Bojl-Hodž-MekDonald, „Sasvim neobićan život“, Vajnstin je eksplodirao od besa. Tom prilikom Mekdonalda je sabio uz zid, prikovavši ga rukom, a sve je bilo praćeno salvom uvreda.
„Bio je jako nasilan i nismo hteli ponovo da radimo sa njim“, izjavio je MekDonald.

Bonus video: Vanja Ejdus – Vlast prikazuje moralnu izopačenost i gramzivost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar