Nina Plavanjac dramska spisateljica dobitnica nagrade na konkursu Sterijinog pozorja Foto:preuzeto sa facebook/Sterijino pozorje

Dramska spisateljica iz Beograda Nina Plavanjac dobitnica je nagrade na Konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2024. godinu i to za ostvarenje "Ime u pepelu", odlučio je jednoglasno žiri koji je radio u sastavu Jelena Kajgo, dramska spisateljica (predsednica), Nebojša Lapčević, književnik i Đorđe Kosić, dramski pisac, saopšteno je iz Pozorja.

Pored drame Nine Plavanjac u užem izboru bila su još četiri teksta: „Mesec dana u Lidlu“ Filipa Vujoševića, „Pod njim nebo“ Danila Brakočevića, „Valinjano“ Nikole Jugovića, „I zatvor je za ljude“ Milana Todorova.

Sve ove drame žiri Konkursa Sterijinog pozorja preporučuje za inscenaciju, dodaje se u saopštenju.

Iako je sad trijumfovala, nije ovo prvi put da je Nina Plavanjac, rođena u Beogradu 1998. godine, gde je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti, na katedri za dramaturgiju, ušla u uži izbor ovog konkursa. Naime, još 2015. s dramskim tekstom „Besmrtni“ bila je u užem izboru. Ta drama doživela je javno čitanje na festivalu „Pozorišno proleće“ u izvedbi ansambla Šabačkog pozorišta, a objavljena je i u magazinu za kulturu i umetnost „Kod 21“. Takođe, samostalno ga je adaptirala za radio dramu, koju je Radio Beograd 2 snimio i emitovao 2017. godine.

A samo godinu dana pre toga autorkin tekst „Gde drveće sjaji“ bio je u Hartefaktovom izboru pet najboljih drama regiona. Drama Nine Plavanjac „Arčibald i Aro“ osvojila je 2018. godine drugu nagradu na konkursu „Neda Depolo“, a radio drama „Nokturno“ uvršćena u pet najboljih radio drama na konkursu RTS-a.

Nina Plavanjac je bila angažovana kao dramaturg, lektor i prevodilac na mjuziklu „Kosa“ u koprodukciji Pozorišta mladih u Novom Sadu i Novosadskog pozorišta, a dve drame imale su praizvedbe u režiji Marjana Nećaka. Najpre „Samo glas“, čija se premijera desila u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju, i potom „Kaštel u jezeru“ u Narodnom pozorištu Sombor.

Scena iz predstave Deca paklene pomorandže Foto: Promo/Pozorište mladih

S Kokanom Mladenovićem uradila je dramatizaciju komada „Deca Paklene pomorandže“, a s Branislavom Ilić „Guliverova putovanja“ i obe su izvođene u novosadskom Pozorištu mladih, u režiji Mladenovića.

Prošle godine bila je, s Aleksandrom Jovanović i Bojanom Tasićem, koautorka omnibusa „4 zida“, potpisala je autorski dramski tekst „Oblaci – Dušan Vasiljev“, a s Jovanovićevom je i uradila dramatizaciju romana Enesa Halilovića „Ljudi bez grobova“.

Nedavno je premijerno odigrana njena dramatizacija „Nastasja Filipovna“ po motivima romana „Idiot“ Fjodora Dostojevskog u KPGT-u, u režiji Strahinje Padežanina.

Osim dramskih tekstova, Nina Plavanjac autorka je scenarija za kratke igrane filmove „Pohod na Mjesec“ i „Kašika“ u režiji Marka Džambića, i „Devojka i mačka“, „Želim samo da me nađu“ i „Na daleki put“ u režiji Lazara Vranića, a piše i pozorišne i filmske kritike i poeziju.

Trenutno pohađa master akademske studije na Katedri pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde i živi i radi.

Bonus video: Čuvari formule u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar