Kragujevac, Premijera predstave Ilda Gešner
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Predstava kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra “Ilda Geršner” je priča o prijateljstvu arijevke i Jevrejke, koje su tokom Drugog svetskog rata četiri godine koristile isto ime. Ovaj komad inspirisan istinitim događajem potpisuju Jelena Kajgo autorka drame i reditelj Stevan Bodroža. Ansambl kragujevačkog Teatar, predstavu će odigrati premijerno za beogradsku publiku u četvrtak 27. aprila u Ateljeu 212.

Inspirisana ispovešću jedne Jevrejke, koja je otkrila da je preživela Drugi svetski rat, zahvaljujući identitetu koji je dobila od svoje prijateljice, Jelena Kajgo, ovu ličnu priču pretvorila je u univerzalnu dramu o malom čoveku koji rizikuje sopstveni život, kako bi pomogao nekome ko je potlačen.

Kragujevac, Premijera predstave Ilda Gešner
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Opisujući rad na predstavi, Kajgo je istakla da je “Ilda Geršner” priča o hrabrosti i potrebi čoveka da se odupre zlu.

“Komad govori, ne samo o stradanju i preživljavanju ljudi u strašnim vremenima ratnog ludila, već i o ljudima koji su pod rizikom gubljenja sopstvenog života, pomagali drugima. To je univerzalna priča, koja može da se primeni na bilo koje vreme i bilo koju zemlju”, rekla je autorka.

Za vanvremenski i univerzalni tekst Jelene Kajgo, reditelj Stevan Bodroža kaže da je to „uzbudljiva predstava“, koja gledacima poručuje da „veruju u život“.

“Kajgo piše jezgrovitu, gustu, neraspričanu dramu i time u potpunosti izbegava zamku sentimentalnosti. Režiji to omogućava stvaranje forme u kojoj postoji konstantan saspens, život glavne junakinje je potrošna roba u univerzumu ratne okrutnosti i svaki sledeći događaj, svaki novi lik, svaki novi obrt donosi potencijalnu životnu opasnost.

Jelena Kajgo ovom dramom dokazuje ono što nas odavno uče razne religije i duhovne discipline – da je čovekova snaga u njegovom umu, u njegovog veri da će život ipak pobediti besmisao i smrt i da tanka ivica po kojoj čovek hoda, nije ona između života i smrti, već između vere u bolje sutra i sunovrata u ambis beznađa”, rekao je reditelj Stevan Bodroža.

Kragujevac, Premijera predstave Ilda Gešner
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Predstava “Ilda Geršner” premijerno je izvedena u kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru u oktobru prošle godine.

U ovoj antiratnoj drami igraju Ana Colangeli, Nikola Milojević, Nadežda Jakovljević, Mladen Knežević /Rifat Rifatović, Jasmina Dimitrijević, Čedomir Štajn, Marija Rakočević i Nenad Vulević.

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostimografiju Milica Kolarić, asistent kostimografa je Strahinja Tabaković, dok je za scenski pokret bio zadužen Miodrag Krčmarik.

Kragujevački ansambl ovaj komad odigraće u četvrtak 27. aprila od 20 sati u Ateljeu 212, na Velikoj sceni “Mira Trailović”.

BONUS VIDEO: Glumica Danica Grubački niže premijere i nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar