Delo Minje Poljak, Foto: Promo/Mala galerija Ulupuds

Izložba "Parusija" sa ikonama Minje Poljak biće otvorena 17. jula u Maloj galeriji ULUPUDS-a, najavilo je danas to udruženje.

„Na izložbi ću predstaviti seriju autorskih ikona sa tendencijom da se religiozna slika obnovi. Ono čime sam se bavila su likovna istraživanja na ikoni sa akcentom na eshatologiji. Trudeći se da nađem nove kombinacije na polju boje, svetlosti, kompozicionih rešenja i sižea, sa naglašenim nimbusima i tekstom kao nečim što bi trebalo da bude suštiski važno, istovremeno sam nastojala da ispoštujem pravoslavno predanje koje se pred ikonu, kao posebnu vrstu slike, postavlja“, objasnila je Minja Poljak.

Pribegavajući ideji da ikonopis treba da se razvija u jeziku savremene umetnosti, suočavajući ga sa rešenjima koja ruše konvencionalna očekivanja,k rše norme i ograničenja o tome kako bi tradicionalna ikona trebalo da izgleda, umetnica u svom radu, kako je rekla, ne izbegava modernu umetnost, već uključuje ono što joj se nudi kao kompatibilno u principima tradicije živopisanja.

Foto: Promo/Mala galerija Ulupuds

„Danas se pre svega može reći da crkvena umetnost pati od nedostatka autentičnosti. Primetno je da ikonopis u savremenom svetu nailazi na masovnu reprodukciju kao i strah da se nešto ne pogreši, usled toga izbegavanje savremenih likovnih izraza dovodi do pojave manirizma i pada umetničke vrednosti. Što se mene lično tiče, istakla bih da se pravoslavni ikonopis veoma razvio u proteklom periodu. Shodno tome nadovezujem se na temu i probleme kojima se bave moje kolege i ova izložba je pokušaj da dam svoj doprinos u tom pravcu, čime se trasira put za uvek novo preispitivanje izgleda i položaja ikone u vremenu u kojem živimo“, istakla je Poljak.

Minja Poljak, rođena 1991. u Beogradu, diplomirani scenograf i master likovni umetnik, student je prve godine doktorskih akademskih studija Fakulteta primenjenih umetnosti.

Izložba dela Minje Poljak biće otvorena u Maloj galeriji ULUPUDS-a do 24. jula.

Redovan je član ULUPUDS-a. Učestvovala je na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, autor je scenografija za više kratkometražnih filmova i muzičkih spotova.

Radi scenografije i kostime u pozorištu i bavi se savremenim ikonopisom.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar