Mina Karadžić, Foto:kcgm.org.rs

U Galeriji velike sale Kulturnog centra minulog vikenda predstavljena je izložba prošlogodišnjeg saziva likovne kolonije “Mina Vukomanović Karadžić”.

Postavku čini 29 radova koje potpisuju umetnici:Vladimir Temkov (Kavadarci, S. Makedonija), Goran Boev (Kavadarci, S. Makedonija), Milica Opalić (Beograd), Teodora Filipović (Beograd), Milica Vesić (Beograd), Ljubiša Đurić (Beograd), Dragan Nešić (Priboj), Radmilo Marić (Foča, BIH) i Ilija Drašović (Gornji Milanovac).

Izložbu su predstavili: Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra, Radoš Gačić, urednik likovnog programa i Ilija Drašović, od ove godine počasni član Savinačke likovne manifestacije.

“Kolonija je pokrenuta 1994. godine povodom stogodišnjice smrti Mine Vukomanović Karadžić, poznate srpske slikarke. Osnovna ideja manifestacije je negovanje uspomena na Vukovu ćerku, jednu od prvih žena slikara u srpskom slikarstvu i afirmacija rudničko – takovskog kraja, sredine bogate prošlosti i značajne kulturno umetničke tradicije”, istakli su Dragan Arsić i Radoš Gačić i naglasili da je “za nepune tri decenije postojanja manifestacije, oko 200 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i inostranstva, uzelo je učešće u radu Kolonije. Ostvareno je više od 490 umetničkih dela koja čine Zbirku i Fond likovne manifestacije”.

Otvaranjem izložbe okončan je rad i ovogodišnje likovne manifestacije, koja je od 8. do 12. jula, 27. put realizovana na Savincu.

Zbog trenutne epidemiološke situacije sa koronavirusom, manifestacija je bila nešto skromnija i sa manjim brojem umetnika. I ako je bilo najavljeno da će umetničke radove na Savincu, zajedno sa: Lidijom i ZvonkomTilić (Novi Sad), Vesnom Petrović (Čačak) i Ilijom Drašovićem (Gornji Milanovac) stvarati i  Nenad Ristović (Kragujevac), Snežana Veličković (Čačak) i Vesna Tešić (Gornji Milanovac), zbog njihove sprečenosti, radu Kolonije priključili su se Jovana Janković i Ivana Marinković umetnice iz Gornjeg Milanovaca.

Radovi ovogodišnjih učesnika Likovne kolonije javnosti će biti predstavljeni na Petrovdan 2021. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar