Igor Kordej Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

„Dobar strip crtač trebalo bi da poseduje odlično znanje ne samo iz umetnosti, već i brojnih drugih oblasti, kao što su istorija automobila, oružje, klimatske promene, geografija“, poručio je Igor Kordej, jedan od najpoznatijih strip autora i ilustratora sa prostora bivše Jugoslavije, scenarista i grafički dizajner.

Igor Kordej je bio gost „Užičkih strip susreta“ i za tu priliku je, u Gradskom kulturnom centru Užice, priredio ekskluzivnu izložbu „Moderna vremena“.

Postavku čini izbor od dvadeset radova, nastalih poslednjih pet godina, od kojih su neki objavljeni u Srbiji i Hrvatskoj.

„Važno je da se strip crtač uvek trudi da saznaje nešto novo, da nikada ne prestaje da uči“, poručuje crtački virtuoz.

Tekstove za stripove, ističe, nekada piše sam, ali uglavnom taj deo posla obavlja sa profesionalnim piscima.

„Strip crtača ima mnogo, kao i u doba bivše Jugoslavije i, kao i nekad, i danas većina radi za inostranstvo, za francusko, američko, italijansko tržište. Tako je ovde uvek bilo i biće.“

Stripom i ilustracijom se bavi pedesetak godina, a o penzionisanju ne razmišlja.

„Ne pada mi na pamet da odem u penziju. Imam jedan gadan plan – da živim do stote u teškom radu, a onda da se smirim i pišem memoare, tako da ćete me još viđati idućih godina, a nadam se i u Užicu“, poručio Kordej.

Otkriva da priprema „veliku, debelu i masnu knjigu“ u kojoj će biti isključivo ilustracije i dizajnerski radovi.

„Biće to knjiga koja će predstavljati pedeset godina takvog mog rada, po kome sam manje poznat i trebalo bi da se objavi za godinu ili dve, pa se nadam da ćemo se ponovo videti u Užicu, na izložbi sa takvom tematikom“, otkrio je Kordej.

Bonus video: ŠBB KBB – Kada si od malena strip junak Fantom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar