Igor Bojović, Goran Vesić, Ivana Vujić. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pravimo prvu hip-hop, rep, rok operetu za decu, kaže za Nova.rs Igor Bojović, upravnik Pozorišta "Boško Buha", povodom premijere predstave "Mačor u čizmama" koja je planirana za 29. april. Biće ovo rimejk kultnog komada koji se na sceni ovog teatra igrao 24 godine.

Po tekstu Igora Bojovića i u režiji Milana Karadžića, ova predstava je ovenčana brojnim priznanjima. Među njima su i Sterijina nagrada za tekst, vanredno priznanje za režiju, kao i za scenografiju koju je radio Geroslav Zarić.

– Predlog da ponovo radimo „Mačora“ a da ga on ne režira, dao je upravo Milana Karadžić, umetnički direktor „Buhe“, što je veliki gest koji je učinio. Radićemo ga po istom tekstu, ali biće potpuno drugačiji – priča Bojović.

Režiju i scenografiju potpisaće Jug Radivojević, kostimograf je Tatjana Radišić, koreograf Milica Cerović, a lektor Radovan Knežević. Za muziku su zaduženi Momčilo Bajagić Bajaga i Aleksandar Lokner.

– Miriše na hit. Pisana je u aleksandrincu, ima taj le šik, francuski šarm, iz daleka može da podseti na Sirana de Beržeraka, jer mačor uči mlinarevog sina kako da se udvara princezi u stihu, kako da osvoji njenu ruku i kako da uspe na kraljevskom balu. Ako nas bajke uče životu, onda nas ova uči na koju foru uspeti na dvoru. I zašto siromašan mlinarev sin a ne baš ja, koji sam isti kao on – objašnjava Igor Bojović, koji je ovu bajku napisao kao rokoko komediju.

U poznatoj bajci Šarla Peroa o osvajanju sreće i postizanju uspeha u najvišem društvu skoro svi glumci su za ove 24 godine prošli kroz podelu i to je dodatni motiv bio da se opet stavi na scenu.

Mačora Fjodora igraće Aleksandar Radojičić, a strašnog diva le Giša Igor Damnjanović. U ostalim ulogama su Uroš Jovčić, Viktor Savić, Zoran Cvijanović, Borka Tomović, Katarina Marković, Goran Jevtić, Miloš Vlalukin i Nenad Nenadović.

– Danas su nam bajke više nego potrebne jer nas uče životu i arhetipskim situacijama. I kada se u njima nađemo, mi najbolje i funkcionišemo jer shvatimo da, što su komplikovanije, bajke koje su nam uzor za te životne prilike za nas je bolje, jer nas one uče kako pobediti u životu. Većina bajki ima happy end i iako su pisane u srednjem veku, pisane su za sva vremena – istakao je Bojović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar