Momčilo Bajagić Bajaga. Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Momčilo Bajagić Bajaga piše muziku za predstavu "Mačak u čizmama" u pozorištu Boško Buha i to će biti jedna od premijera u beogradskim dečjim pozorištima ovog meseca.

Predstojeći vikend donosi nove pozorišne predstave za decu u Beogradu, ali i jedno rođendansko slavlje.

Pan teatar

Pan teatar u subotu, 10. aprila u 17 časova, proslaviće svoj 23. rođendan. Dan pozorišta obeležiće spredstavom “Ružno pače” nakon koje će biti organizovan prolećni dečji maskenbal. I na kraju jedno iznenađenje od slavljenika – svi mališani će dobiti i poklončiće.

Pinokio

Lutkarsko pozorište Pinokio 8. aprila imaće premijeru predstave “Ivica i Marica” po motivima bajke braće Grim u režiji Isidore Goncić. Prva repriza zakazana je za 11. april od 12 sati.

„Ivica i Marica nisu sami. Ni kada su izgubljeni u začaranoj šumi, ni kada su zatočeni, prevareni, začarani i zbunjeni. Oni uvek imaju jedan drugoga i čitav svet pod svojim nogama… „, zapisala je između ostalog Isidora Goncić.

Dramatizaciju je uradio Đorđe Kostić, a scenografiju i lutke su izradile Zorana Milošaković-Tasić i Vesna Balać, koja je i kostimograf. Scenski pokret je osmislio Mirko Knežević, a muziku je komponovao Nemanja Mihailović.

Lutke u predstavi animiraju glumci Lako Nikolić (Ivica), Dragana Vasić (Marica), Nela Nikolić (Veštica), Biljana Mihajlović (Vatra), Anita Stojadinović (Noć), Jovan Popović (gusan), Aleksandra Ristić (majka), Ljubomir Ristić (otac).

Duško Radović

Malo pozorište Duško Radović 9. aprila u 19 sati premijerno izvodi komad „Svetu se ne može ugoditi“ Danke Sekulović nastale po motivima istoimene narodne pripovetke biće izvedena.

Predstava
Predstava „Svetu se ne može ugoditi“. Foto: Tanja Drobnjak/Promo

Tema obrađuje susret sa tuđim mišljenjem, koje može da bude površno i osuđujuće. U želji da ugodimo svetu, kako se navodi, mi menjamo svoje postupke umesto da stanemo iza svojih dela, čvrsto i promišljeno.

„Pošle dve sestre na pijacu da prodaju magarca. Starija je jahala na magarcu, a mlađa je išla peške. Кada ih videše ljudi, pitaše ih kako to da starija sedi, a mlađa hoda. Zameniše se. Ni to nije valjalo, drugi im reče, kako to da mlađa sedi, a da starija hoda.

Na kraju obe sednu na magarca, ali to se nije dopalo magarcu. Zatim su sjahale i krenule peške. Možda je nekome i to bilo čudno, što niko ne jaše magarca, ali još čudije bi bilo kada bi one nosile magarca. Shvativši da se svetu ne može ugoditi sestre se vrate zajedno sa magarcem svojoj kući“, zapisala je Mila Mašović-Nikolić, dramaturškinja Malog pozorišta Duško Radović.

U ulozi Duša magarca je Aleksandra Anđelković, Stariju sestru tumači Danka Sekulović a mlađu Sofija Uzur.

Reprize su 10. aprila u 17 časova i u nedelju 11. aprila u 12 sati.

Pozorištance Puž

Pozorištance Puž 10. aprila izlazi sa premijerom „Četiri praseta“ a sutradan je prva repriza.

Predstava Prasici
„Četri praseta“. Foto: Pozorište Puž

Zapamtite, nije tri nego Četiri praseta i jedan bik, pola vuka i stonoga, kratko su objasnili iz ovog pozorišta. Predstava je namenjena za uzrast od 4-10 godina

Ovo je naučno fantastični komad s porukom da „Samo sloga prasiće spasava“, a radnja prati zanesenog profesora koji na svojoj eksperimentalnoj farmi uspeva da napravi pilule koje će njegova četiri praseta pretvoriti u ljude. Međutim, četvrtu pilulu ne pojede četvrto prase nego bik Sivonja, koji se pretvori u čoveka i u skladu sa svojim karakterom počinje da ugnjetava prasiće. Da bi se oslobodili Sivonjine tiranije prasići moraju da budu složni. Obično glavni praseći protivnik, filozofski nastrojeni poluvuk, u ovoj obradi pomaže prasićima da izađu na kraj sa Sivonjom. Posebna atrakcija predstave su lutke četiri praseta, i ogromne lutke bika, kamile, žirafe i stonoge.

Igraju Nenad Ćirić, Snežana Jeremić- Nešković, Mihajlo Jovanović, Andrej Pipović, Davor Perunović i Pavle Jovanović

Boško Buha

A sa nestrpljenjem se iščekuje premijera u Pozorištu Boško Buha koje je počelo sa probama predstave “Mačak u čizmama” po tekstu Igora Bojovića u režiji i scenografiji Juga Radivojevića, a muziku rade Momčilo Bajagić Bajaga i Aleksandar Lokner.

Ponovo rade zajedno: Jug Radivojević i Momčilo Bajagić Bajaga. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Igraju Aleksandar Radojičić, Uroš Jovčić, Viktor Savić, Zoran Cvijanović, Borka Tomović, Katarina Marković, Goran Jevtić, Miloš Vlalukin i Nenad Nenadović i Igor Damnjanović. Scenograf je Jug Radivojević, kostimograf Tatjana Radišić, koreograf Milica Cerović, a lektor Radovan Knežević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar