Foto: Promo

Nagrađivani izvođač iz Jorkšira Dominic Harrison Yungblud, poznat po svojoj zaraznoj energiji, pankerskom stavu i antemičnom pop zvuku, čvrsto utemeljujući plesno orijentisani rok u 21. veku, prvi put nastupa u beogradskom Hangaru 13. juna.

Puštena u pogon singlom iz 2017. godine, „I Love You, Will You Marry Me“ Yungbludova karijera od tada je u stalnom usponu. Inspirisan legendama, počevši od emotivaca MCR, preko rok vizionara Fredija Merkjurija i Aleksa Tarnera, pa sve do savremenog hip-hopa Kanjea i Eminema, on sa lakoćom prelazi žanrovske granice, upotpunjujući svoje stvaralaštvo ne samo pop senzibilitetom, već i iskrenošću umetnika koji se ne boji da ukaže na iskustva svoje generacije: džentrifikaciju, teško odrastanje i političku korupciju.

Foto: Promo

Yungblud je nedavno predstavio i singl „When We Die (Can We Still Get High?)“ na kom mu se pridružio čuveni reper i muzički producent Lil Yachty! Numera prati novo muzičko poglavlje koje je započeo objavljivanjem pesama „Lowlife“, „Hated“ i „Happier“. Pored samog singla, predstavljen je emotivan muzički spot čiju režiju potpisuju Logan Fields i Yussef Haridy.

– Ovaj singl jedan je od prvih koje sam napisao kada sam došao u New Orleans kako bih radio na novoj muzici. Yachty i ja smo u kontaktu od 2019. godine i oduvek smo u istom fazonu – zajebi pravila, guraj napred. Tako da kada sam napisao ovu pesmu znao sam da će joj on dodati nešto sjajno. Želeo sam da ovaj momenat bude sudar zajedničke mašte i zvuka. Zaista sam uzbuđen zbog onoga što bi ovaj singl potencijalno mogao da inspiriše u budućnosti alternative i hip-hop-a – izjavio je Yungblud.

Praktikujući ono što propoveda, Yungblud se pored bavljenja muzikom bavi aktivizmom, mentalnim zdravljem i drugim društvenim pitanjima našeg vremena. Kritičari i publika su priznali ovo zalaganje – 2022. godine njegov drugi album, „weird” sertifikovan je zlatnim tiražem, i trenutno ima preko šest miliona slušalaca mesečno na Spotifaju, kao i preko tri milijarde globalnih strimova.

Foto: Promo

Najnoviji, istoimeni projekat, takođe izdat 2022. godine za Geffen, pruža dalji uvid u njegovu viziju, bez prikrivanja očigledne ljubavi prema zvucima prošlosti. Nije ni čudo – jedan od vodećih singlova, „Tissues“, napisan je u koautorstvu sa legendarnim frontmenom The Cure, Robertom Smitom, čineći samo jednu u nizu uspešnih saradnji mladog umetnika.

Yungblud je sarađivao sa legendarnim Ozijem Ozbornom koji se, zajedno sa suprugom Šeron, pojavio u spotu za pesmu „The Funeral“ iste godine. Tom prilikom, živa legenda i rodonačelnik teške muzike preneo je delić svoje mudrosti mladom umetniku: „Nikad se nemoj ni za šta izvinjavati. Kasnije će te razumeti. Vreme uvek pokaže“.

Bonus video: Koncert Robija Vilijamsa u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar