Izložba Radovana Kragulja u Galeriji Vasić Foto:Vladimir Popović

Izložba dela Radovana Kragulja (1935-2022) biće otvorena u sredu, 13. marta od 19 časova, u galeriji "Vasić", gde će trajati do 6. aprila, najavili su organizatori.

Na izložbi će biti predstavljeno 19 radova, slika, objekata i asamblaž, nastalih od 1987. do 2017. godine, a većinom su u vlasništvu Radovanove supruge Nene Kragulj, dok je nekoliko pozajmljeno iz privatnih kolekcija, navedeno je u saopštenju.

„Kragulj je bio prepoznat kao ‘konceptualni umetnik’, koji se u svom radu prevashodno bavi izražavanjem određenih ideja. U njegovom slučaju, ideje su povezane sa ekološkim pitanjima i odnosom čoveka i njegovog okruženja“, naglasili su organizatori.

Kako je navedeno, izložbu prati katalog sa tekstom Davida Albaharija i reprodukcijama izloženih radova, u kojima „Kragulj svoje ideje iznosi prevazilazeći konkretnu formu i fragmentujući dolazi do simboličnih, apstraktnih formi visokih estetskih vrednosti“.

Izložba Radovana Kragulja u Galeriji Vasić Foto:Vladimir Popović

Svoj stil Kragulj je definisao kao „koncentrisani realizam”, dok je Albahari napisao da „podseća na prljavi realizam Rejmonda Karvera – ista je to svedenost, usredsređenost koja odbacuje najveći deo stvarnosti da bi proizvela najuverljiviju moguću sliku stvarnosti“.

Radovan Kragulj Foto: Aleksandar Kostić

Potkozarac Radovan Kragulj je studirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu, da bi od Britanskog saveta dobio stipendiju za pohađanje Centralne škole za umetnost i veštine u Londonu 1962-63. Potom je i predavao u umetničkim školama u Engleskoj, Belgiji i Francuskoj.

Izložba Radovana Kragulja u Galeriji Vasić Foto:Vladimir Popović

Živeo je na relaciji Vels-Pariz. Od prve samostalne izložbe u Londonu 1965. izlagao je u Belgiji, SAD, i Jugoslaviji. U Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1979. godine, a učestvovao je na više od 200 grupnih izložbi, kao i na bijenalima u 16 zemalja.

Bonus video: Jesenja izložba ULUS-a 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar