Scena iz predstave Sedam strahova
Scena iz predstave Sedam strahova Foto:Promo/Bosansko narodno pozorište Zenica

Nedopustiv je način na koji predstavnici festivala nastoje da odbrane svoje odluke i diskredituju naše koleginice i kolege iz Ateljea 212, kao i ceo pokret kojim se želi iskoreniti praksa seksualnog uznemiravanja i nasilja, između ostalog, i u našoj branši. Nedopustiv je i ton osvrta na predstavu "64" objavljen na zvaničnoj stranici Festivala, koji seksualno zlostavljanje imenuje kao "ko je koga kad", navodi se u pismu autorki predstave "Sedam strahova" Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica u kojem organizatore 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom obaveštavaju da povlače svoj komad.

Pismo su potpisale rediteljka Selma Spahić, dramaturškinja Emina Omerović, scenografkinja Mirna Ler i kostimografkinja Lejla Hodžić.

Podsećamo, nakon što je ekipa predstave „64“ Ateljea 212 iz Beograda uputila proglas u kom su naveli da su zbog publike izašli na scenu, ali da ne žele da njihov rad ocenjuje član žirija Branislav Lečić, oglasili su se i reditelj predstave „Šindlerov lift“ Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić. Oni su se povukli sa festivala iz istog razloga a Kamernom teatru 55 iz Sarajeva predložili da povuku iz takmičarske selekcije ovaj komad.

Sinoć je reagovao i Dino Mustafić, reditelj čiji je komad „To nikad nigdje nije bilo“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo, sinoć izveden na 38. Susretu pozorišta/kazališta u Brčkom, koji je uputio pismo Direkciji ovog festivala u kojem predlaže da ove godine predstave ne budu ocenjivane.

U pismu autorki predstave „Sedam strahova“, u kojem se naglašava da žele da se izuzmu iz konkurencije za eventualnu nagradu, navodi se i ovo:

„Osećamo potrebu da reagujemo u zaštitu bosanskohercegovačkog teatarskog prostora, u kojem je došlo vreme da mačističke i mizogine prakse jednostavno prestanu. Važno nam je da znate da postoji veliki broj umetnica koje će im se usprotiviti. Čitav jedan deo naše predstave posvećen je temi nasilja nad ženama i kada bismo ćutale nad ovakvim ponižavanjem žena i ženskog narativa obesmislile bismo naš rad. I za kraj, prema statistikama, skoro svaka treća žena na svet doživjela je seksualno nasilje. Jedna od tri. Manje od 40 posto se usudi da potraži bilo kakvu pomoć. Mi stojimo uz njih. Pišemo ovo u iskrenoj nadi da će talas reakcija festivalske odluke u posljednjih nekoliko dana iznedriti pozitivne promene za sve nas“.

Bonus video:

Đuričić: Lečić nas sad sve siluje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare