Foto: Promo

Izložba "Hvatači snova" biće otvorena u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini 18. novembra s početkom od 14 sati.

Postavka, koja će trajati do 20. januara, publici donosi izbor autentičnih dela 20 autora nekonvencionalne umetničke scene Srbije i Hrvatske. Autorka izložbe je Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljka Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb, koja je koncept izložbe kreirala zajedno sa Goranom Stojčetovićem iz asocijacije Art Brut Serbia, saopštili su organizatori.

Izložba „Hvatači snova“ obuhvata presek savremene umetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i osim što je prvi takav projekat označava i početak saradnje na tom polju zemalja Balkana i istočne Evrope. Nastala je u saradnji s Udruženjem Art Brut Serbia (ABS) koje se od osnivanja 2014. godine bavi otkrivanjem novih, „nevidljivih“ stvaralaca i talenata i njihovim uključivanjem u društveni i kulturno-umetnički život. Na izložbi su predstavljeni marginalni umetnici od kojih neki izlažu prvi put i koji su, uprkos vremenu u kome žive i stvaraju, uspeli da pobegnu od ustaljenih umetničkih okvira i zadrže osoben likovni jezik. 

Svi srpski umetnici na izložbi članovi su Udruženja Art Brut Serbia koje je pre osam godina pokrenuo Goran Stojčetović. I sam pripadnik marginalne scene, Stojčetović je jedan od onih školovanih umetnika koji je svoj likovni izraz pronašao u art brutu. Tu su još radovi Jasne Damnjanović, Bojana Đorđevića Omče, Marjana Đarmatija, Katie Woznicki, Dragana Stanimirovića i Danila Spasovića Denkea, koji su srpskoj publici poznati s andergraund scene i grupnih izložbi ABS-a. Jedan od retkih umetnika koji po izrazu pripada autsajderima Joškin Šiljan stekao je reputaciju na umetničkoj sceni, dok je Radovan Popović poznat kao strip crtač i inicijator nekoliko umetničkih festivala i platformi. 

Foto: Promo

Na izložbi će biti predstavljeno i 11 hrvatskih autsajdera. To su:  Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Gojislav Kalapač Goja, Margareta Vidmar i Exos Lucius Ido, Simon Petkovich i Dubravko Sertić. Darko Brajković je u MSU izveo performans „Bit(i) skulptura“, Ivan Švalj je nov, Petar Brajković je izlagao u Nemačkoj, a dok Elvis Berton nije nepoznato ime na sceni prvi put se predstavlja u kontekstu autsajder arta. 

Izložbu 18. novembra otvara glumica Katarina Žutić, a direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti dr Ivana Bašičević Antić uoči otvaranja postavke naglašava da je jedna od najvažnijih dimenzija umetnosti opstajanje novih, drugačijih i autentičnih fenomena društva:

Foto: Promo

– Umetnost samoukih ili pak autsajder umetnika čini upravo to nudeći nam istovremeno neke nove i nepredvidive sadržaje. Suštinom i načinom nastanka, umetnost autsajdera deo je onog što nazivamo savremena umetnost i saradnjom sa Muzejem suvremene umjetnosti iz Zagreba kroz izložbu „Hvatači snova“, želela sam da doprinesem globalnom procesu brisanja granica koje su unutar savremene scene držale autsajder umetnost izolovanom i time manje vidljivom za čitavo društvo – reči su Ivane Bašičević Antić.

Bonus video: Izložba Pijaniste u Haosu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar