Hulio Boka Foto: Nacionalna fondacija za igru/Promo

Slavni argentinski igrač Hulio Boka dolazi u Beograd krajem septembra kako bi podržao osnivanje Beogradskog baletskog takmičenja, saopštila je Nacionalna fondacija za umetničku igru.

Boka će od 27. do 30. septembra raditi sa mladim igračima i njihovim pedagozima iz Beograda i Novog Sada, ali i iz Hrvatske, Bosne, Grčke, Italije i Mađarske, sa ciljem da mladim umetnicima pruži priliku da se predstave na pozornici u važnim repertoarskim ulogama i čuju mišljenja i savete najboljih iz industrije.

Poziv da podrži osnivanje međunarodnog takmičenja u Beogradu i bude predsednik žirija, Hulio Boka je prihvatio još 2019, a pridružili su mu se prvakinja Boljšoj baleta Anastasija Voločkova, prvak Nacionalnog baleta Kanade Aleksandar Antonijević i izraelski koreograf Icik Galili, međutim prva edicija ovog događaja planirana za prošli oktobar odložena je zbog pandemije koronavirusa.

Hulio Boka Foto: Nacionalna fondacija za igru/Promo

Hulio Boka, rođen u Buenos Ajresu, čovek je velike biografije. Ili kako bi to opisala Aja Jung, direktorka Nacionalne fondacije za igru: 

– Po mnogima: Nurejev, Barišnjikov, Boka. Nema više takvih, jer svet nije isti.

Hulio Boja je prve baletske korake načinio kao četvorogodišnjak. Nakon pohađanja Nacionalne baletske škole, započeo je karijeru kao prvak baleta 1982. godine u okviru Fondacije Tereze Karenjo u Karakasu, odakle odlazi u Gradski teatar Rio de Žaneira. Od 1983. godine nastupa kao gostujući prvak Baleta u Teatru Kolon u Buenos Ajresu. Samo dve godine kasnije dobija angažman u Američkom baletskom teatru u Njujorku. Od njujorške publike, posle dve decenije, oprostio se u Metropoliten operi 2006. godine sa u baletom „Manon“ Keneta Mekmilana.

Bio je gostujuća zvezda najboljih svetskih trupa i glavni igrač jedne od najznačajnijih turneja Nacionalnog baleta Španije, pod vođstvom Maje Pliseckaje. Nastupao je na najvažnijim svetskim festivalima, igrao u filmu „Tango, naša igra“ Horhea Zanade, kao i „Tangu“ Karlosa Saure, a osnovao je i trupu Balet Argentino. Ta trupa je bila prva inostrana kompanija koja je nastupila u Ermitažu u Sankt Peterburgu.

Argentinska baletska zvezda nastupila je još 1988. godine u Rio de Žaneiru sa Plasidom Domingom, Vašingtonskim orkestrom kojim je dirigovao Mstislav Rostropovič i violinistom Isakom Sternom.

Igrao je gde god je „stigao“, pa i na scenama na otvorenom, fudbalskim stadionima, privlačeći na svoje nastupe na desetine hiljada ljudi. Više od 140 puta nastupao je u Luna parku, koje prima 5.000 ljudi i na tom mestu premijerno je i izveo većinu svojih produkcija. Bio je ambasador Unicef-a, a i danas je stalni član žirija Baletskog takmičenja u Lozani.

Kada se povukao sa baletske scene, oprostio se decembra 2007. godine na glavnom trgu svog rodnog grada pred više od 300.000 ljudi.

Prijave za Bokinu majstorsku radionicu, za koji je broj mesta ograničen, počinju 1. septembra putem mejla director@nationalfoundation4dance.com, saopštila je Nacionalna fondacija za igru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar