Bobo Jelčić Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Reditelj Bobo Jelčić nije želeo da primi Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg reditelja, niti da se pojavi na svečanoj ceremoniji dodele priznanja u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Svečana dodela Nagrada hrvatskog glumišta, koje su bile darivane po 30. put, održana je pre neko veče u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Na ceremoniji su proglašeni laureati najboljih ostvarenja na području dramske, radio i televizijske umetnosti.

Za najboljeg reditelja proglašen je Bobo Jelčić, za autorski projekt „Sorry“, u produkciji zagrebačkog HNK.

I dok su priznanja dodeljena u 25 kategorija, pa je tako „55 kvadrata“ splitskog HNK-a proglašena najboljom predstavom, glumcima Dajana Čuljak i Damir Lončar, a nagradama za životno delo ovenčane glumica Vlasta Knezović i primabalerina Maja Bezjak, Jelčić ju je SMS porukom odbio.

U SMS-u je, kako su preneli hrvatski mediji, stajalo da „odbija strukovno priznanje i da će razloge kasnije objasniti“.

Ovo nije prvi put da je Bobo Jelčić odbio da primi jedno priznanje. Pre četiri godine godine na Danima Fadila Hadžića dobio je nagradu za najbolji dramski tekst za autorski projekat „Govori glasnije“, međutim nije želeo da je primi. Obrazložio je tada takav postupak rečima da „uz dužno poštovanje žirija i njegove odluke odbija nagradu jer predstava naprosto nema dramski tekst, nego je nastala kao autorski projekt tijekom procesa rada“.

– Dramski tekst bi, inače, trebalo biti moguće upotrijebiti za više različitih predstava. Ovdje je slučaj da se radi o autorskom projektu, odnosno tekstu koji se na osnovu njega stvara i koji je upotrebljiv samo na dotičnoj, jednoj jedinoj predstavi. Samim tim kao tekst nije konkurentan. To je naprosto druga kategorija. Tako da je nagrada u neku ruku netočna. I krivo adresirana – kazao je reditelj za „Jutarnji list„.

A projekat „Sorry“, za koji je trebalo da postane laureat nagrade za najboljeg reditelja, zamislio je kao istraživanje života u teatru i teatra u životu kroz dekonstrukciju arhetipskih priča o naizgled jednostavnim odnosima. Osmislio ga je kao pozorišni proces u kojem će istraživanje biti radikalno usredsređeno na društvena pitanja i emocije koje se temelje na svakodnevnim borbama ljudi. Premijerno je prikazan u junu u HNK.

Bobo Jelčić, cenjeni hrvatski reditelj, rođen u Mostaru, koji je postavljao izvrsno ocenjene komade u pozorištima, kakva su Gavella, ZKM, HNK Zagreb, ali i u Hanoveru, Cirihu, Gracu i čiji su filmovi prikazivani u Berlinu i osvajali silne nagrade u Puli, radio je, podsetimo, i u Beogradu.

Predstava Zašto je poludeo gospodin R Foto: Maja Medić/JDP

Još 2003. godine Branko Cvejić, tada upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zvao je Jelčića da radi u ovom teatru. Hrvatski reditelj je pristao, no silni poslovi u teatru i na filmu, nisu mu „dozvolili“ da ispuni obećanje. I tek 2018. godine Jelčić je, kao dug Cvejiću, na scenu JDP-a postavio predstavu „Zašto je poludeo Gospodin R?“. Ovaj komad je na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu „Bez prevoda“ dobio nagradu „Ardalion“ za najbolju predstavu, Boris Isaković za najbolju ulogu, a Bobo Jelčić za režiju. To priznanje nije odbio, a predstava se još uvek igra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Bonus video: Te noći sam je video u JDP-u 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar