Njujork napad u muzeju MoMa Foto:Kena Betancur / AFP / Profimedia

Kada su odbili da ga puste u muzej zbog nedoličnog ponašanja muškarac je nožem napao dvoje zaposlenih u njujorškom muzeju Moma tokom subotnjeg popodneva. Žrtve su hitno prebačene u bolnicu i u stabilnom su stanju.

Totalni haos, gomila ljudi koja istrčava napolje, na snežnu vejavicu, vozila Hitne pomoći i policijski automobili – ovo je bio neuobičajen prizor ispred jednog od najznačajnijih muzeja na svetu, njujorškoj Momi u subotu popodne. U danu kada Moma, po tradiciji, privlači najveći broj posetilaca u svoje prostrane odaje na Menhetnu desio se incident koji umalo da bude koban. Neimenovani muškarac više puta je izboo radnike Muzeja moderne umetnosti kada su odbili da ga puste da gleda film u Momi, zbog nedoličnog ponašanja u muzejskim prostorijama prethodnih dana.

Nakon uviđaja njujorška policija je saopštila da su žrtve „24-godišnji muškarac i 24-godišnja žena u stabilnom stanju“, prenela je agencija AP.

Takođe, policija je otkrila da je napadaču oduzeta članska karta muzeja zbog dva incidenta koja je napravio poslednjih dana u Momi.

Samo dan pre napada, u petak tom neimenovanom muškarcu stigao je mejl da mu je istekla članska karta za muzej, ali je uprkos tome juče došao u Momu s namerom da pogleda film.

Ubrzo je postao uznemiren i nožem je atakovao na muzejske radnike, ubodima u leđa. Hitno su, kako je precizirala njujorška policija, prebačeni u bolnicu.

Njujork napad u muzeju MoMa Foto:Tanjug/Scott Cowdrey via AP

Nakon što je izvršio napad, muškarac, koji je na sebi imao crnu jaknu, belu masku i kapu, samo je išetao iz muzeja, čiji je inače stalni posetilac. Njujorška policija objavila je video snimak nadzornih kamera, apelujući na sve one koji imaju informacije o napadaču, koji je u bekstvu, da ih dostave nadležnim organima.

– Bilo je totalno haotično. Najpre, najpolju je bio ogroman sneg, a zbog incidenta grupa mladih žena bila je u potpunoj panici. Plač se čuo na sve strane – izjavio je Juiči Šimada, jedan od posetilaca muzeja koji se u trenutku napada zatekao u Momi.

Zbog incidenta, Moma je danas zatvorena za posete.

Njujork napad u muzeju MoMa Foto:Tanjug/Yuichi Shimada via AP

U Momi je trenutno aktuelno nekoliko izložbi. Za danas je bilo najavljeno zatvaranje velike retrospektive čuvene švajcarske umetnice Sofi Teuber Arp „Living Abstraction. Sophie“, ali ništa od toga. U toku je i postavka „Greater New York 2021.“ i retrospektiva pokojnog američkog slikara Džozefa Joakuma „Šta sam video“.

Podsetimo, Muzej moderne umetnosti, osnovan 1929. godine, jedna je od najvećih njujorških turističkih atrakcija. Samo u pandemijskoj 2020. godini privukao je više od 700 hiljada posetilaca. Muzej se diči ogromnom kolekcijom, a svakako najvećom kada je u pitanju savremena umetnost. Pored umetničkih dela, među artefaktima koji se čuvaju u Momi jeste čak 300 hiljada knjiga i izložbenih kataloga. U kolekciji moderne umetnosti najznačajnije mesto zauzimaju „Zvezdana noć“ Vinsenta van Goga, „Ja i selo“ Marka Šagala, „Kupač“ Pola Sezana, „Atelje Ruž“ Henrija Matisa. Tu su i dela Pola Gogena, Salvadora Dalija, Kloda Monea, Mondrijanija, Vorhola, Džaspera Džonsa, Džeksona Poloka, Kazimira Maljeviča, Maksa Ernsta, Fride Kalo…

Bonus video: Autportret Fride Kalo prodat za rekordnu sumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar