Benjamin Bajramović,. Foto: Promo

“Bordel Eden” Benjamina Bajramovića proglašen je za najbolji savremeni angažovani dramski tekst na devetom konkursu HFestivala.

Žiri u sastavu glumac Ermin Bravo (predsednik), dramaturškinja Biljana Srbljanović i glumac Leon Lučev doneo je jednoglasnu odluku o pobedniku birajući između osamdeset komada pristiglih iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, navedeno je u saopštenju organizatora konkursa Hartefakta.

Kako se ističe, pored nagrađene, žiri je istakao drame “Bazen za Lazara Krmpotića” Stefana Aleksića, “Telo aždahe” Predraga Štrbca, “Jezero je stajaća voda” Aleksandre Jovanović i “A drveće smo sanjali” Mirze Skenderagića. Konkurs je podržalo Ministarstvo kulure i informisanja Republike Srbije.

Biljana Srbljanović, Foto: Facebook/Biljana Keller

– Preovlađujuće teme ove godine su društvena podele uloga na vladaoce i podanike, siromaštvo, život u poznom kapitalizmu, patrijarhalna društva i njihov odnos prema ženama ili manjinama. Ali takođe, prisutne su i teme smeštene u Drugi svetski rat, ili neke prohujale ratove, a koje zapravo pričaju priču o našim društvima danas – istakla je programska direktorka Hartefakta Biljana Srbljanović.

Nakon proglašenja organizovano je javno čitanje pobedničke drame uz pomoć mladih glumaca sa Akademije scenskih umetnosti iz Sarajeva, kao i onlajn žurka.

“Sedmi HFestival je u onlajn formatu predstavio publici pregled umetničkih i edukativnih aktivosti kojima se Hartefakt bavio tokom prethodne godine. Veliko finale bila je DJ onlajn žurka čiji su domaćini bili di-džejevi – Tadi (Servis, Kosovo) & Dooban X (Kolektiv Base, Srbija). Pored toga, publika je imala priliku da čuje šta su glumci Alban Ukaj i Milan Marić poželeli jedan drugom za Novu godinu, budući da je Hartefakt posvetio festival prijateljima sa Kosova”, ističe se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar