Foto: Promo/ Heartefact

Hartefakt Festival će 9. juna na sceni Bitef Teatra otvoriti premijera “Handke projekta”, dok će 11. juna premijerom “Našeg sina” Hartefakt publici otvoriti vrata novog pozorišnog i scenskog prostora u samom srcu grada.

“Handke projekat” ili “Pravda za Piterovu ludost”  autora Jetona Neziraja i rediteljke Blerte Neziraj je predstava koja istražuje lako narušivu ravnotežu između slobode govora, umetnosti i društvene odgovornosti pozorišta, a kroz prizmu opusa kontroverznog književnika i nobelovca Petera Handkea.

U predstavi igraju Arben Bajraktaraj (FR), Ejla Bavćić (BiH), Adrian Morina (RKS), Klaus Martini (IT), Verona Koxha (RKS), Anja Drljević (MNE). “Handke projekat” će se izvoditi 9. i 10. juna na sceni Bitef Teatra.

Premijerom „Našeg sina“ 11. juna, Hartefakt počinje novu pozorišnu sezonu  na specifičnoj lokaciji – u porodičnom stanu, u zgradi na adresi Bulevar Despota Stefana 7.
Reč je o autorskom projektu reditelja i pisca Patrika Lazića, koji nam preispitujući sopstveni seksualni identitet, donosi priču o suočavanju sa porodičnom istorijom, nezalečenim ranama i (ne)prihvatanju odgovornosti za njih. Između četiri zida jednog beogradskog stana publika će biti u prilici da izbliza razotkriva tajne, odnose i traume jedne naizgled obične porodice.
U predstavi igraju Dragana Varagić, kao  Mama, Aleksandar Đinđić – Otac i Amar Ćorović, koji tumači ulogu Sina.

“Naš sin” će se igrati 11, 12, 17. i 18. juna u okviru prvog dela Hartefakt Festivala. Za drugi deo Hartefakt Festivala koji je planiran tokom EuroPride 2022, pored “Našeg sina” predviđena su i druga gostovanja.

Hartefakt Festival je osnovan 2016. godine sa idejom promocije savremene društveno angažovane umetnosti kroz pozorišno stvaralaštvo.Kao organizacija čije su vrednosti otvorenost, negovanje različitosti i preispitivanje postojećih uverenja Hartefakt Festival je jedan od oblika kroz koji se vrednosti u koje verujemo manifestuju okupljanjem umetnika kao kreatora društvenih promena.

Bonus video: Bjela u suzama nakon predstave

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar