Teatar Joakim Vujić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Kragujevcu večeras startuje 17. Međunarodni pozorišni festival ‘‘Joakimfest‘‘, a u zvaničnoj konkurenciji za nagrade učestvuje pet predstava pozorišta iz Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Selektor ovogodišnjeg festivala je Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorja u Novom Sadu.

Tradicionalni pozorišni festival ove godine trajaće do 12. oktobra, a osim pet predstava koje su se prema izboru selektora našle u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, poslednjeg dana festivala, u čast nagrađenih, biće izvedena i predstava Nikšićkog pozorišta.

Tročlani žiri koji čine Đorđi Jolevski, glumac i reditelj (Severna Makedonija), Željko Jovanović, pozorišni kritičar i književnik (Srbija) i Ana Todorović, glumica (Srbija) izabraće pobednike za dve festivalske nagrade.

Kao i svake godine i ovoga puta biće dodeljeni Gran pri ‘‘Joakim Vujić‘‘ za najbolju predstavu u celini i Specijalna nagrada Grada Kragujevca.

Selektor Miroslav Miki Radonjić, za ovogodišnji festival izabrao je pet predstava, poručivši publici da će moći da uživa u ‘‘najrazličitijim pozorišnim izrazima i estetici, inventivnim rediteljskim postupcima i upečatljivim glumačkim dostignućima‘‘.

Foto: Promo/Knjaževsko srpski teatar

Otuda toga se i ceo festival održava pod motom ‘‘Harmonija različitosti‘‘.

Sve predstave biće izvedene na velikoj sceni Knjaževsko srpskog teatra od 20 sati.

Program festivala:

7. oktobar – ‘‘Živi pesak‘‘ urađena prema motivima stvaralaštva Otoa Tolnaija i Pala Petrika u režiji Kinge Mezei. Koprodukcija Narodnog pozorišta Subotica, pozorišnog udruženja ‘‘Novem‘‘ i regionalnog kreativnog ateljea Kanjiža.


8. oktobar – ‘‘Skupština‘‘
prema motivima drame ‘‘Porodična skupština‘‘ Kristine Klemente u adaptaciji Ivane Stjepanović, a u režiji Ivana Plaziblata. Gradsko pozorište ‘‘Jazavac‘‘ iz Banja Luke.


9. oktobar – ‘‘Jugoslavija, moja otadžbina‘‘,
rađena prema motivima romana Gorana Vojnovića ‘‘Jugoslavija, moja dežela‘‘. Dramatizaciju potpisuju Ivan Velisavljević i Aleksandar Novaković, a režiju Marko Misirača. Koprodukcija Gledališče Koper – Teatro Capodistria (Slovenija), Pozorište Prijedor (BIH) i Fondacija ‘‘Fridrh Ebert Stiftung‘‘.

Foto: Promo/Knjaževsko srpski teatar

10. oktobar – ‘‘Pristanak‘‘, melodrama Nine Rejn u režiji Nebojše Bradića. Atelje 212.

11. oktobar – ‘’My name is Goran Stefanovski‘‘, autorska adaptacija Branislave Ilić u režiji Branislava Mićunovića. Dramski teatar Skoplje, Severna Makedonija.

12. oktobar – predstava u čast nagrađenih ‘‘Boing boing‘‘ prema tekstu Marka Kamelotija i u režiji Rastislava Ćopića. Nikšičko pozorište, Crna Gora.

Istovremeno, tokom Joakimfesta, do 12. oktobra na Maloj sceni održaće se tribine i promocije u okviru pratećeg programa festivala, a ulaz na te događaje biće besplatan.

BONUS VIDEO: Ivan Mihailović – Publika je publika i kada igramo na ulici, nema podele.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar