Foto:Promo

Nezadovoljni članovi Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) sazvali su za danas vanrednu sednicu Skupštine ULUS-a, koja će biti održana u zgradi beogradske opštine Stari grad.

Poslednja Skupština ULUS-a održana je 29. decembra prošle godine, ali je deo nezadovoljnog članstva sporio validnost sednice, između ostalog, zato što je održana putem platforme Zum, i zatražio poništavanje donetih odluka.

„Tada je (na poslednjoj sednici) članstvo požurilo na sednicu kako bi sprečilo da to, preko 100 godina reprezentativno udruženje uđe u rizik od gašenja po Zakonu o udruženjima, jer skupština nije bila održana nijednom tokom dve godine“, navodi se u saopštenju.

Nezadovoljni članovi na poslednjoj sednici zahtevali su njeno odlaganje, jer po njihovoj oceni nije bilo tehničkih uslova da sednica bude održana, i zbog nepoštovanja procedure i kršenja Statuta ULUS-a.

Narednih nedelja usledilo je naizmenično optuživanje sukobljenih strana u medijima i na društvenim mrežama.

Vanredna sednica neće biti održana u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, sedištu udruženja, jer „ne postoji dijalog sa upravom“, a kako navode umetnici na sajtu udruženja je objavljeno da je neregularna, iako je sazvana po protokolu Statuta ULUS-a“.

U Paviljonu Cvijeta Zuzorić 8. marta prošle godine izbio je požar koji je uništio deo inventara i dokumentacije u kancelariji. Kao uzrok požara navedene su loše instalacije ovog starog zdanja koje zahteva kompletnu rekonstrukciju, za koje navodno već postoji plan i izdvojena finansijska pomoć.

Neki članovi sumnjaju da je požar bio podmetnut i da je pozadina celog slučaja pokušaj da se Paviljon otuđi od udruženja, zbog njegove primamljive lokacije „za nečiju kafanu“, kako su rekli umetnici.

Bonus video:

Izložba Dušana Petričića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar