Peter Handke i Rumena Buzžrovska, Foto:EPA-EFE/JULIEN DE ROSA/Goran Srdanov/Nova.rs

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u toku su probe predstava “Kaspar” Petera Handkea u režiji Miloša Lolića i “Moj muž” Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić, saopšteno je danas iz ovog teatra.

“U drami nobelovca Petera Handkea “‘Kaspar’ igraju Miodrag Dragičević, Anđelika Simić, Nikola Rakočević, Sanja Marković… Dramaturg je Periša Perišić, scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Maria Marković a kompozitor Nevena Glušica. Predstava će se igrati na Sceni ‘Ljuba Tadić’. ‘Kaspar’ je prvi komad Petera Handkea koji je, u vreme kada je objavljen (1967), izazvao gotovo revolucionarni pomak u tradicionalnom shvatanju pisanja za pozorište a danas se smatra ne samo jednim od najznačajnijih nemačkih komada ikada, već i jednim od klasičnih komada 20. veka”, ističe se u saopštenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Probe predstave „Kaspar“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Foto:Promo/JDP

Prvo celovito književno pojavljivanje na srpskom jeziku znamenite makedonske prozne spisateljice Rumene Bužarovske “Moj muž”, ističe se dalje, na Sceni Studio JDP režira Jovana Tomić.

“Odmah po objavljivanju, zbirka kratkih priča Moj muž izazvala je veliku pažnju kritike i čitalačke publike.”

U predstavi igraju Sanja Marković i Jovana Belović. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, kostimograf Maja Marković a kompozitor Luka Mejdžor.

Proba predstave „Moj muž“, Foto:Promo/JDP

Predstave “Pučina” Branislava Nušića u režiji Egona Savina i diplomska predstava studenta Akademije umetnosti u Novom Sadu Ivana Vanje Alača “Beogradska trilogija” Biljane Srbljanović su završene. Generalne probe su održane a premijere obe predstave se očekuju kada epidemiološki uslovi to dozvole, navode u JDP.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar