Hana Selimovic
Hana Selimović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Zanimljivo je videti kako publika reaguje na različitim prostorima na kojima gostujemo. Postoje fine nijanse. Ima gledalaca koji se nikada ne nasmeje na to kada Danijel, moj partner u predstavi kaže: „Nije lako živeti sa takvom ženom“, a ima publike koja za to gotovo navija. Vrlo je zanimljivo, kaže za Nova.rs Hana Selimović, nakon učešća Ateljea 212 sa predstavom „64“ na 32. Festivalu hrvatske drame Marulićevi dani.

Publika je ovu dramu u režiji Alise Stojanović proglasila najboljom predstavom, a žiri je autorki Teni Štivičić dodelio nagradu Marul za najbolji dramski tekst.

Hana je blistala u ulozi Eve, glavne junakinje ovog komada, a publika ju je posebno nagradila ovacijama i povicima „Bravo“.

– Mislim da je važno da ovakva vrsta predstava osim što zahteva aktivno učešće publike ima i edukativan karakter. Nagrada publike je jako važna jer znači da si postigao svoj cilj. Bitno je dobijati priznanja i ja volim da dobijam nagrade, i to uzbuđenje ne traje dovoljno dugo koliko se mi trudimo da ih dobijemo, što je mali paradoks. Nagrada publike najbolje sumira naš rad na predstavi. To su ljudi kojima se obraćamo i ako nas oni razumeju to je suština – ističe Hana.

Ona dodaje da, neki način, kulturan prostor bivše Jugoslavije oseća kao unison.

– Svaka vrsta razmene u njemu može da donese samo dobro i volela bih da ih ima više. Nisam prvi put u Splitu, mada nisam baš neki turistički vodič jer sam prilično bila umorna ovog puta. Ali, ono po čemu ću zapamtiti ovaj boravak jesu duge šetnje za kratko vreme koje smo tamo proveli.

Predstava 64
Hana Selimović u predstavi „64“ Foto: Boško Đorđević

Sa predstavom „64“ uskoro će putovati na Međunarodni festival malih scena u Rijeku.

– A ono što me očekuje u Ateljeu 212 jeste komad „Čista kuća“ u režiji mlade rediteljke Andereje Pjević, i tome se mnogo radujem. Ona je jedna od najbistrijih i najpametnijih mladih žena sa kojima sam imala prilike da razgovaram, gledala sam sve njene predstave na fakultetu i ne zna se koja je bila od koje bolja. Andrea je bila asistent režije predstave „64“. Jako je važno da mladi dobiju priliku da pokažu svoj talenat, jer ne možemo stalno da se vrtimo u jednom istom krugu poznatih imena. To em što nije zanimljivo, nije ni zdravo. A ni fer prema njima koji se školuju, i pozorišni milje i ovo društvo su u obavezi da im daju prilike koje su biti dostojanstvene – zaključila je Selimović.

Bonus video: Gorica Popović i Bane Zeremski – 65 godina Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare