Zoran Hamović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kulturna scena u Srbiji upala je u "populistički vrtlog" koji, bez umetničkih ciljeva i stvaralačke etike, ohrabruje "tabloidni duh", izjavio je direktor i glavni urednik Izdavačke kuće "Klio" Zoran Hamović.

– Oslobođenje od pandemijskih zabrana pružilo je priliku ustanovama da se „probude“. Dobro je da se za pozorišne predstave čekaju karte, da se umnožavaju TV serije, otvaraju izložbe i galerije, povećava broj objavljenih knjiga, ali stiče se utisak da je produkcijski kvantitet izazvao populistički vrtlog. Prekomerna i ubrzana proizvodnja bez vrhunskih umetničkih ciljeva, bez stvaralačke etike, obezvređuje smisao kulturnog delovanja i utapa se u tabloidno duhovno okruženje – kazao je Hamović za agenciju Beta.

Kada je reč o kulturnoj politici na republičkom nivou, dodao je on, potreban je hitan i ozbiljan razgovor predstavnika ministarstva sa udruženjima i predstavnicima pojedinih kulturnih oblasti.

On je rekao da je kulturna politika na republičkom nivou zabrinjavajuće „geografski diferencirana“, bez jasnih kriterijuma, uz neopravdane prioritete u finansiranju, a ilustrativan primer prošle godine bili su konkursi za podršku izdavaštvu i bibliotekama.

– Voleo bih da govorimo više o dobrim rešenjima, jer ovo je vreme u kome treba isticati i odati priznanje urađenom. Ali razumem da je potrebno da istaknem ono što bi trebalo promeniti i popraviti i na nižem nivou od republičkog. U najkraćem – netransparentnost i nejasna procedura „krasile“ su i rezultate gradskih konkursa – kazao je on.

Zoran Hamović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Upitan šta treba promeniti u razvoju kulture u 2023, Hamović je rekao da bi voleo da umetnička i kulturna scena budu obogaćene tehnološkim i organizacionim inovacijama, da odgovore ekološkim izazovima i da se založe za preuređenje medijske scene.

– Perspektiva je u otkrivaju prostora kulturnog delovanja u prisustvu veštačke inteligencije. Iako ovakva vrsta zahteva može izgledati kao da zagovaramo nešto neprimereno i nedohvatljivo, izvesno je da se s tim neminovno suočavamo, što je nesumnjivo veliki izazov za umetnost i kulturu – kazao je on.

S druge strane, dodao je Zoran Hamović, građani Srbije se suočavaju sa medijskim nasiljem i uznemiravanjem, umesto obaveštavanjem.

– Nije moguće, a nije ni potrebno ukidati one medije koji toksično deluju na društvo. Kulturna javnost se može zalagati da se stimulativnim merama smanji ili sasvim ukine prostor za ponižavanje građana.

Bonus video: Zoran Hamović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar