Foto:BETAPHOTO/Laguna/Matija Krstic

Upravni odbor Slovenske akademije književnosti i umetnosti (SAKU) u bugarskom gradu Varni primio je u sastav, kao redovnog člana, književnika iz Srbije Enesa Halilovića.

Dobrodošlicu u članstvo Haliloviću i novoprimljenim članovima poželela je predsednica SAKU Elka Njagolova.

„Radujemo se svakom od njih! Oni su iz različitih jezika, iz različitih generacija. Među njima ima mudrih staraca, ima i mlađih – u njima su nam oči“, saopštila je Njagolova.

Enes Halilović rođen je 1977. u Novom Pazaru. Njegove priče, poezija i drame objavljene su u zasebnim knjigama na engleskom, poljskom, francuskom, makedonskom, turskom, albanskom i bugarskom jeziku… Osnovao je književni časopis „Sent“ i književni veb časopis „Eckermann“. Halilović je zabeležio 172 narodne zagonetke koje je objavio sa Elmom Halilović u koautorskoj knjizi „Zagonetke (2015).

Dobitnik je Vitalova nagrada 2020. za roman „Ljudi bez grobova“, Zlatne značke za doprinos kulturi KPZ Srbije, „Meša Selimović“, „Branko Miljković“, „Đura Jakšić“, „Ahmed Vali“, „Stevan Sremac“, „Zlatno slovo“, a za urednički rad u Sentu dobio je nagradu „Sergije Lajković“.

Bonus video: Svetozar Cvetković o Dejanu Mijaču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar