Dalibor Andonov Gru Foto: Zoran Lončarević

Nakon snimanja više od 10 sati razgovora sa više od 40 sagovornika iz raznih sfera, dokumentarac "Gru tu je" o domaćoj legendi i pioniru repa u Srbiji, uskoro će ugledati svetlost dana, a danas na rođendan preminulog muzičara, objavljen je i zvaničan trejler.

Sigurno će mnogi biti iznenađeni brojnim detaljima iz života i rada Dalibora Andonova Grua, koji je udario temelje repa u Srbiji, kao i na prostorima cele bivše Jugoslavije.

Javnost će uskoro biti obaveštena o konačnom formatu „Gru tu je“, za koji je dodatno vreme uloženo i u obradu arhivskog materijala. U filmu će gledaoci imati prilike da vide i raritetne snimke koji su svedočanstvo i o tome kako je beogradska scena išla u korak sa svetom i u najgorim vremenima rata i sankcija.

– Sve što ćete videti, obuhvatiće biografiju, ali i celu jednu eru muzike, priču o duhu Beograda, rađanju rep kulture i razgranavanju scene koja je u najtežim vremenima mogla da parira mnogima na svetskom nivou, po izrazu, zvuku i porukama koje se šalju. Verujemo da će pojedini sagovornici biti iznenađenje mnogima i da će ovaj film zaokružiti Gru priču i zacementirati njegov status kao utemeljivača i „tate“ repa. Zahvalni smo svim sagovornicima i učesnicima na strpljenju i verujemo da će svi imati istu poruku kada sve pogledaju – „vredelo je čekati“. I sami smo se iznenadili kada smo videli kakvi su se VHS snimci ipak pronašli na različitim stranama – prašina sa njih je obrisana, pronašli su svoj put do digitalizacije i to će biti završni deo ove slagalice o Gruu – kažu autori Bojan Vinulović i Rennè Miskolci.

Baš na Gruov rođendan, 8. marta, možete pogledati i trejler koji najavljuje samo delić onoga što vas čeka u „Gru tu je“ dokumentarcu.

Sad već tradicionalno na današnji dan na Kopaoniku se okupljaju skijaši i borderi za memorijalni spust u Daliborovo ime, da ga pozdrave sa njegove omiljene staze i da se spuste još jednom za njega, „sa njim“.

Bonus video: Darko Bajić o „Filmu davne budućnosti“