Foto: Nemanja Maraš/Promo

Izložba "Alegorije na grčke mitove" jednog od najeminentnijih srpskih slikara Aleksandra Cvetkovića biće otvorena 6. oktobra u čak dva beogradska galerijska prostora, u ULUS- u i Galeriji DAR MAR.

Na izložbi, koja će trajati do 17. oktobra, u ULUS-u će biti predstavljene slike i objekti, a u drugom galerijskom prostoru radovi na papiru i objekti.

U pitanju je najnoviji ciklus radova, nastao kao rezultat Cvetkovićevog dugogodišnjeg bavljenja temama grčke mitologije i promišljanja mogućnosti njihovog transponovanja u likovni jezik. 

„Nastojeći da mit sagleda kroz njegovu poentu ili ključni aspekt kojim se može iskazati, on ga redukuje na jednostavnu, ali uvek efektnu likovnu formu, dodeljujući joj funkciju znaka kadrog da asocijativnim potencijalom ostvari željeni alegorijski kvalitet… U tom pogledu, Cvetkovićeva umetnička taktika se i na ovoj izložbi ogleda u činjenici da on posmatrača ne stavlja pred svršen čin pasivnog prihvatanja ponuđenog sadržaja likovnog dela, već mu asocijativnim smernicama rasplamsava maštu i podstiče ga na mentalnu i duhovnu aktivnost…“, zabeleženo je u katalogu predstojeće postavke „Alegorije na grčke mitove“.

Arijadnino kupko, Aleksandar Cvetković Foto: Nemanja Maraš/Promo

Aleksandar Cvetković, koji se tokom pet decenija umetničkog delovanja pozicionirao kao jedan od ključnih aktera savremene likovne scene, iza sebe ima više od 70 samostalnih izložbi u zemlji i svetu.

Dobitnik je velikog broja domaćih i internacionalnih nagrada i priznanja, među kojima su: Prva nagrade za slikarstvo na Oktobarskom salonu u Beogradu, 1977. i 1988; Nagrada na Međunarodnoj izložbi crteža u Nirnbergu 1979; Na Bijenalu jugoslovenske likovne umetnosti u Njujorku 1980; Zlatna paleta ULUS-a, Politikina nagrada… 

Dela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, kao što su: Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej grada Beograda, Muzej Zepter, Narodni muzej Požarevac, Narodni muzej Kruševac, Narodni muzej Kraljevo, Muzej savremene umetnosti Skoplje, Narodni muzej Zadar, Moderna galerija u Zagrebu, Moderna galerija u Ljubljani, Galerija savremene likovne umetnosti Niš…

Član je ULUS-a još od 1973. godine, a ima status istaknutog umetnika. 

Bonus video:

Šumanović, teška sudbina genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar