Park skulptura u Muzeju Jugoslavije Foto: Danilo Mataruga/Muzej Jugoslavije/Promo

Posebno izdanje matinea "Grafičarska zabava" biće održano danas od 17 sati u Parku skulptura Muzeja Jugoslavija, saopšteno je iz ove institucije.

Publiku tokom matinea očekuje raznovrstan program koji uključuje radionice sito štampe, želatin print radionice, lutriju, šaljivu poštu, ali i igranku uz muziku iz ere jugoslovenskih šlagera i ranog rokenrola, a ulaz je slobodan.

„Grafičarska zabava“ rezultat je višemesečnog istraživanja zbirke štampanih materijala Muzeja Jugoslavije, koje su sproveli članovi i članice Autonomnog kulturnog centra Matrijaršija i grafičke radionice Kvaka u saradnji sa muzejskim kustoskinjama. Među više od četiri hiljade predmeta iz ove zbirke, izdvojen je segment dokumenata koji se odnose na koncerte, igranke, kulturne manifestacije grafičara i tipografa, koji su se redovno održavali od osnivanja Saveza grafičkih radnika Jugoslavije 1920. godine.

Na matineu će se uživo štampati motiv Aleksandra Denića posvećen grafičkim radnicima i radnicama i njihovim zabavama, pa je, kako se navodi u saopštenju Muzeja Jugoslavija, potrebno da posetioci donesu svoje majice, jakne, dukseve ili ešarpe svetlih boja. Želatin print radionica održava se u muzejskom Parku skulptura i sastoji se od pokazne vežbe pripreme želatin palete, upoznavanja sa osnovnim vidom manipulacije njome i igrom stvaranja monoprintova, a vodi je umetnik, grafičar Jovan Jović.

Za muziku će se pobrinuti di-džej Žilijen, drago mi je! aka Vladimir Živković (gitarista VIS Limunada) i di-džej Jahvo iz Zagreba, a događaj prate i dve radionice. Na dvodnevnoj radionici sito štampe (18. i 19. septembar) učesnici će moćida se upoznaju sa dometima i mogućnostima ove grafičke tehnike, a rezultat će biti proizvodnja zajedničkog štampanog izdanja – publikacije. Prvi dan radionice održava se u Parku skulptura Muzeja Jugoslavije od 15 do 17 časova, a drugi u prostorijama AKC Matrijaršija od 17 do 20 sati (Mite Ružića 8, Beograd). 

Bonus video:
Luvr, najveći muzej na svetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar