Foto:TANJUG/ Amir Hamzagić/

Sekretarijat za kulturu Grada Beograda nastavlja s negativnom praksom kašnjenja raspisivanja godišnjeg konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, saopštila je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.

Ne samo da se kasni s raspisivanjem konkursa, već nema ni zvanične informacija o potencijalnom datumu raspisivanja, niti datumu objave rezultata konkursa, dodaje se u saopštenju Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Iz ove asocijacije posećaju da su više puta ukazivali na negativne posledice kašnjenja javnih konkursa. Najpre kulturnim radnicima takva negativna praksa ne ostavlja dovoljno prostora za sprovođenje aktivnosti na godišnjem nivou, a samim tim ni da ostvare dugoročna planiranja. Takođe, negativno se to odražava i na kulturnu produkciju i ponudu u Beogradu, s obzirom da odlaže realizaciju projekata i programa, napominju iz NKSS i dodaju:

– U takvoj situaciji stalnog kašnjenja i pomeranja rezultati konkursa budu objavljeni pred kraj drugog kvartala godine, potom procedura potpisivanja ugovora i isplate novca traje predugo i tim tempom većina organizacija projekte može da realizuje tek na jesen ili zimu. Budući da su programi cele nezavisne scene sabijeni u tako kratak vremenski period, dolazi do neravnomernog prisustva kulturnih sadržaja tokom godine, čime je najviše oštećena publika, koja je lišene programa tokom prvih, čak devet meseci u godini, a pred kraj godine, nemoguće je pratiti programe, jer se niko ne može naći na deset mesta istovremeno. Sve ovo loše utiče na razvoj publike, a to je glavni razlog zbog koje programe pravimo.

Plato ispred galerije ULUS Foto: Luka Knežević Strika

U ovoj asocijaciji tvrde i da „zbog okupiranosti materijalnih resursa, pa galerijskih, koncertnih, muzejskih prostora dolazi do nepotrebnog manjka kapaciteta u vreme realizacije projekata“.

– Premalo vremena za planiranje, organizaciju i realizaciju projekata i programa neminovno utiče na uslove rada u kulturi, kvalitet projekata i načine distribucije umetničkih programa, a radnike i radnice u kulturi stavlja u poziciju neizvesnosti i nesigurnosti koju uprava Grada sistematski održava ili čak pogoršava. Podsećamo da mnogi od tih projekata nastaju kao deo međunarodne saradnje, pa se ovim kašnjenjima domaći organizatori dovode u neprijatan položaj, a naši umetnici bivaju marginalizovani u odnosu na inostrane kolege – ukazuju iz NKSS i na kraju apeluju na Sekretarijat za kulturu Grada Beograda da u najkraćem mogućem roku raspiše konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi za 2024. godinu kako bi se umanjila šteta koja nastaje usled ovakve loše prakse upravljanja kulturom u glavnom gradu.

Bonus video: Filharmoničari objašnjavaju zašto su „ustali“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar