Foto: Promo

Članovi muzičke porodice Ude iz Nemačke održaće koncert u subotu, 10. decembra u 20 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Na koncertu u Beogradu nastupiće Sanja-Božena Ude Mitrović (violončelo), Mihael Ude (klavir), Katarina Ude (violina) i Gabrijel Ude (viola), a na programu su tri dela za klavirski kvartet, čija se izvođenja retko čuju, saopštili su organizatori.

Foto: Promo

Sanja i Mihael su se upoznali u Sijeni na internacionalnom kursu. Od studentskih dana do danas sviraju zajedno duo programe, kao i kamernu muziku sa kolegama ali i sa svojom decom.

Katarina živi u Čikagu gde radi kao profesor violine i muzikologije, ali često svira sa svojom porodicom. Gabrijel živi u Hamburgu i sa njim često koncertiraju. Pored rada u jednom od najboljih orkestara u Nemačkoj, on se bavi i solističkim i kamernim muzičkim i pedagoškim radom. Drži majstorske kurseve za violu, pa će tokom boravka u Beogradu održati kurs na Fakultetu muzičke umetnosti.

Katarinina sestra bliznakinja Tatjana je čeliskinja u Pariskoj operi, solistkinja i asistent na Pariskom konzervatovijumu u klasi čuvenog čeliste Marka Kopeja. Sin David je jedini u porodici Ude koji nije profesionalni muzičar već profesor ekonomije na Minhenskom univerzitetu.

Foto: Promo

Beogradsko publici će izvesti Klavirski kvartet Gustava Malera, njegovo jedino kamerno delo, nastalo je kada je imao 15 godina. Nije bilo objavljeno za njegovog života-prvo izdanje datira iz 1972. godine. Delo svedoči o njegovom izraženom osećaju za tragiku i veliku izražajnost.

Bagatele Antonina Dvoržaka nastale su 1878. godine. Ono što ovom delu daje posebnu boju jeste instrument koji se danas retko može čuti: harmonijum. Danas je teško naći ispravne primerke ovog instrumenta, te se pomenuto delo najčešće izvodi na klaviru.

Klavirski kvartet op. 16 Ludviga van Betovena je prvobitno komponovan za klavirski kvintet -duvačke instrumente i klavir. Verziju za klavir i tri gudačka instrumenta je takođe komponovao Betoven. Kako klavirska deonica prikazuje posebne izvođačke sposobnosti pijaniste Betovena, može se sa sigurnošću reći da je ovo delo komponovano za njegove sopstvene potrebe.

Zanimljivo je da deca porodice Ude govore srpski iako nikada nisu živela u Srbiji.

Bonus video: Klavir koji svira

 

Komentari

Svi komentari (0)