Nemanja Radulovic violinista proba Beogradska filharmonija
Nemanja Radulović održao prvu probu sa Filharmonijom Foto:Marko Djokovic/Beogradska filharmonija

Ovaj projekat je za mene veoma zanimljiv i nastao je u periodu kada je bio lockdown, mnogo sam slušao muziku, najviše Mocarta i world music i to me je vraćalo u život, rekao je na konferenciji za medije slavni violinista Nemanja Radulović u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine uoči koncerta koji je zakazan u nedelju, 30. oktobra.

Za ovaj događaj karte su odavno, za samo nekoliko sati planule. Reč je o promotivnom koncertu koji je posvećen albumu „Roots“ kao prvi projekat za „Warner Classics“ izdanja Nemanje Radulovića i ansambla „Double Sens“. Pored čuvenog violiniste, novinarima su se obratili članovi orkestra Ksenija Milošević i Aleksandar Sedlar, osnivač i vlasnik kompanije „Mascom“ – Slobodan Nešović Loka, a razgovor je vodio upravnik Kolarčeve zadužbine Aleksandar Peković.

Nemanja Radulović Foto: Marko Djoković/Beogradska filharmonija

– Tokom perioda pandemije imao sam vremena da duboko promislim o muzici danas, ali i o muzici prošlosti i budućnosti. Prijalo mi je da slušam muziku različitih stilova. I malo, po malo, počela je da se razvija ideja o ovom projektu. Sve je bilo novo za mene jer nije klasična muzika u pitanju, možda je ima samo pet odsto. Ovo je iskorak koji sam kao umetnik uradio. Album smo snimali u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine tokom maja 2021. godine, i tako je Beograd sada na listi prve promotivne turneje ovog albuma, koja je počela sredinom oktobra koncertima u Francuskoj.

Za Kseniju je rekao da ima dupli talenat, i da i kao violinistkinja i kao vokalni solista prenosi istu dozu ljubavi.

– Prvi snimak koji smo uradili jeste pesma „Što te nema“ Jadranke Stojaković. Moram da naglasim da mi ovaj disk mnogo znači jer je urađen sa prijateljima i ovo je prvo izdanje koje izlazi u Srbiji, prethodni diskovi su bili za internacionlano tržište – rekao je Radulović.

Ksenija Milošević je istakla da je ovo emotivna priča, da se sa Nemanjom zna od detinjstva i srećna je što njihovo prijateljstvo traje.

– Mi slušamo različite žanrove, na koncertima izvodimo i muziku koja nije strogo klasična i primetili smo da na koncertima u inostranstvu publika izuzetno reaguje na muziku sa našeg podneblja i postali smo tako i neka vrsta promotera naše kulturne baštine u svetu. Bio mi je izazov da pevam i nadam se da smo uspeli da prenesemo našu emociju. Živi nastup nam je naravno najvažniji i imamo najveću tremu kada nastupamo na Kolarcu.

Ksenija je dodala da je ono najteže u ovom projektu bilo istražiti razlličite stilove, pošto svaka zemlja i kultura ima svoju tehniku sviranja, i trebalo je pronaći autentičan zvuk, i da to nije jednostavno.

„Roots“ kako se zove ovaj CD, vodi kroz razne meridijane i kontinente, a otvara ga omaž našem čuvenom violinisti Aleksandru Šišiću.

– Naziv albuma, „Koreni“, je logičan, i zato ga i otvaramo sa muzikom Aleksandra Šišića jer je to muzika odakle dolazim. Slušao sam ga mnogo i gledao, impresivan je violinista. Kroz svoju tehniku ume da podeli vrhunsku emociju koju možete da doživite na koncertu klasične muzike. Ovim albumom putujemo muzički kroz celu planetu, i time smo želeli da na globalnom nivou kao umetnici budemo iznad svega što se događa, da povezujemo razne zemlje i da sviramo za ljubav i mir – istakao je Radulović, koji će album potpisivati u ponedeljak, 31. oktobra u 17.30 časova na Kolarcu.

Direktor Kolarčeve zadužbine Aleksandar Peković najavio je da od danas počinju podkast sa Nemanjom Radulovićem i ansamblom „Double Sens“, i da će biti i domaćini i gosti. 

Bonus video: Nemanja Radulović govori za Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar