Električni orgazam na zidu Foto: Goran Vejvoda

Izložba "Novi talas u Beogradu - Paket aranžman (1981-2021)", biće otvorena u Zagrebu, u Muzeju suvremene umjetnosti u subotu 18.6. od 18.30 časova. Autori izložbe su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić.

Posle otvaranja izložbe , od 19 časova biće prikazan film o grupi Električni orgazam – „Evo sada vidiš da može“, u produkciji RTS.

Šarlo Akrobata Foto: Goran Vejvoda

Izložba fotografija pod nazivom Novi talas u Beogradu: PAKET ARANŽMAN (1981-2021), (dizajn izložbe: Dobrila Stevanić), predstavlja nam do sad najzaokruženiji pogled na početak „novog talasa“ u Beogradu.

Idoli Foto: Brajan Branislav Rašić

Na albumu „Paket aranžman“, u izdanju nekadašnjeg Jugotona (danas kuće Croatia Records), u februaru 1981. po prvi put zajedno predstavile su se tada najtalentovanije nove grupe u gradu: Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam, svaka sa po nekoliko pesama, od kojih su skoro sve momentalno postale klasici.

Pesme Šarla, Idola i Orgazma, njihov nastup i stav, bili su toliko originalni da se ovo izdanje i danas smatra prekretnicom u jugoslovenskoj popularnoj muzici, i jednom od najuticajnijih ploča u našoj rok istoriji.

Omot albuma Paket aranžman, Autor dizajna: Branko Gavrić

Izložba po prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četiri ugledna fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj ove scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića, te Branka Gavrića, autora omota za legendarnu kompilaciju kakva je „Paket aranžman“.

Idoli na koncertu u SKC-u, novembar 1980 Foto: Goranka Matić copy

Dokumentarni film „Evo sada vidiš da može“, u produkciji Muzičke redakcije Televizije Beograd, posvećen je velikom jubileju – četrdesetogodišnjici postojanja grupe Električni orgazam. U njemu pratimo pokušaje benda da organizuje svoj koncert tim povodom, a koji redom ne uspevaju zbog pandemije kovida-19.

Srđan Gojković Gile: Foto: Promo/ Mikica Andrejić

O tome kako je bend nastao i kako se razvijao u turbulentnoj epohi, što obuhvata period od kraja sedamdesetih godina do danas, govore, osim bivših i sadašnjih članova grupe, još i: Dubravka Marković, Momčilo Rajin, Aleksandar Žikić, Petar Janjatović, Dragan Kremer, Dušan Vesić, Dragan Ambrozić, Vladimir Arsenijević, Siniša Škarica, Ivan Stančić Piko, Brajan Rašić, Goranka Matić, Petar Ilić Ćirilo, Branko Rosić, Aleksandar Šandorov, Boris Vlastelica, Bojan Slačala, kao i mnogi drugi.

Električni orgazam Foto: Mikica Andrejić

U filmu su korišćeni raritetni dokumentarni snimci i muzičke numere, najvećim delom zabeleženi i sačuvani u Programskom arhivu RTS.

Bonus video – Šaper: „Idoli“ promišljali o životu, mladosti, zemlji u kojoj smo živeli

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar