Milan Vlajcic
Milan Vlajčić Foto:Nebojša Babić

Legat novinara, kritičara i književnika Milana Vlajčića biće svečano otvoren u četvrtak, 16. marta u 19 časova u Jugoslovenskoj kinoteci. Na svečanosti u Kinoteci biće predstavljena i posthumno objavljena knjiga iz pera Vlajčića "Kavijar za sirotinju".

Na otvaranju legata Milana Vlajčića i predstavljanju „Kavijara za sirotinju“, u sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke, govoriće prekosutra Jugoslav Pantelić, Milena Đorđijević, Stefan Arsenijević i Miroljub Stojanović.

Milan Vlajčić, koji je preminuo 9. februara prošle godine, nije bio samo cenjeni novinar i urednik, vrstan kritičar, književnik, već i pasionirani kolekcionar ploča, naročito džez provinijencije, filmova i naravno knjiga. Za života je Vlaja objavio 12 knjiga, a rukopis poslednje, 13. u bogatoj novinarskoj i publicističkoj karijeri predao je, sav ustreptao od uzbuđenja, uredništvu izdavačke kuće „Gradac K“. No, izlazak „Kavijara za sirotinju“, u okviru biblioteke „Lađa“, nažalost nije dočekao.

A ta knjiga s podnaslovom „Kritički dnevnik“, koja će biti predstavljena u Kinoteci, u kojoj je Vlaja proveo nebrojene sate svoga života, sastavljena je od tekstova, koje je od marta 2020. do poslednjeg trena, objavljivao baš na ovom mestu – na portalu Nova.rs i u dnevnoj novini „Nova“.

Vlajčić čitaoce uvodi u društvo najvećih imena književnosti i filma, jer piše o Olgi Tokarčuk, Rejmondu Čendleru, Ijanu Mekjuanu, Ljudmili Ulickoj, Kuciju, Džulijanu Barnsu, Saramagu, Borhesu, Kopoli, Skorsezeu, Almodovaru, Nolanu, Končalovskom, Hamagučiju, Finčeru…

Foto: Promo

Pre nego što će Milana Vlajčića smrt zateći, istoga dana kada mu je u listu „Nova“ i na portalu Nova.rs izašla poslednja kritika – ona dela „Uliks“ Puriše Đorđevića, koji će mu se samo nekoliko meseci kasnije pridružiti u „nebeskim visinama“, želeo je da se tekstovi koji su svoj „život“ nalazili samo u digitalnom svetu, pojave i na „starom, dobrom“ papiru. Imao je za to, kako piše u uvodu „Kavijara“, vrlo dobre razloge:

„Dosad nisam primetio da je neki moj savremenik istovremeno pisao filmsku i književnu kritiku. Ne ulazim u osetljivo pitanje da li to nešto bitno doprinosi mom pisanju, ali to je odgovaralo mojoj svaštarskoj prirodi“.

I zahvaljuje se Milan Vlajčić urednicima portala Nova.rs koji su mu ponudili da „kritički prikaže jedne nedelje knjigu po ličnom izboru, a sledeće – film“, čime mu je ostvarena „davnašnja želja da kontinuirano i na jednom mestu iskaže dva životna opredeljenja – pisanje o filmu i knjigama, čime je od životnog hobija napravio način da preživi“.

Delo „Kavijar za sirotinju“, kako je za naš sajt pričala Duška Maksimović, novinarka i Vlajčićeva supruga, Milanova je 13 knjiga, koja se razlikuje od svih prethodnih:

– Milan je, ne računajući prvu, sve svoje knjige nazivao „kulturološke svaštare“… Bio je potpuno iskren i prema sebi i onome što radi i mislim da bi bio zadovoljan ovom knjigom. Ispalo je i da je ovo njegova najobimnija knjiga, s više od 350 strana.

Branko Kukić, urednik „Gradca K“, koji je Milanovu originalnu ideju da ova knjiga „pokrije“ period do marta 2021, proširio do poslednjeg ispisanog teksta s početka februara 2022, za Nova.rs je, po izlasku dela, naglasio da „niko u našoj savremenoj kritici nije imao Vlajčićev filing da u jednom tekstu o knjizi ili filmu čitaocu prikaže tri osnovne stvari“:

– Da prepriča sadržaj, da taj sadržaj stavi u kontekst onoga što je bilo pre ili sada, i da delo o kome piše oceni po svom kriterijumu. U Vlajčićevim tekstovima nema sentimentalnosti. Kada je pisao o knjigama i filmovima, isticao je samo ono što ima kreativnu snagu. On je senzibilan onda kada je na strani svoga uverenja, objektivnosti i iskrenosti. Vlajčić je kreativni kritičar. Nađite danas nekog takvog!

Knjiga Milana Vlajčića „Kavijar za sirotinju“ Foto: Gradac

A sam Vlaja u pogovoru „Kavijara za sirotinju“ poručuje:

– Neće nam biti lakše, ali će nam se neke naše nevolje pokazati u drugačijem svetlu…

Bonus video: Peca Popović o Vlaji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar