Međunarodni filmski festival Berlinale, 73. po redu, počeo je sinoć u Berlinu američkom ljubavnom komedijom "She Came to Me" rediteljke Rebeke Miler, sa En Hatavej u glavnoj ulozi, a trajaće do 26. februara.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, koji već niz godina zaredom gost prestižne smotre, ocenio je da festival ove godine protiče u senci politike više nego ikad.

– Berlin je poznat po tome što je politički angažovan i inače ima za cilj da osvešćuje sa određenim temama, ali prema mom mišljenju, sinoć je bilo previše preterivanja sa politikanstvom i to ne samo zbog govora Zelenskog. Ceo koncept ceremonije otvoreno je, više nego ikad, govorio o političkim agandama određenih zemalja. Čini se da su umetnost, lepo i film kao takav bili u zapećku – kazao je Matić u emisiji „Probudi se“ na TV „Nova“.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Otvaranje se, kako je naveo, pretvorilo u niz političkih govora, u kojima je „jasno i glasno rečeno da na festivalu nema mesta za one filmove koje nisu politički angažovani na bilo koji način – bilo da je reč o Iranu, Avganistanu, Ukrajini, Rusiji…“

– Bilo je reči o filmu „Nebo nad Berlinom“ u kojem se, kao što znamo, govori i o anđelima koji spajaju dobro i sa jedne i sa druge strane, sa istoka i zapada, ali mislim da za takve filmove više nema mesta u Berlinu, ali ih se rado sećaju – istakao je Matić ocenjujući da se u glavnom programu otišlo u stranu koja nije naklonjena evropskom autorskom filmu koji nije angažovan.

Žiri ovogodišnjeg Berlinala predvodi glumica Kristen Stjuart, a do 26. februara u konkurenciji za glavnu nagradu „Zlatnog medveda“ je 19 filmova. Među njima je i srpska manjinska koprodukcija „Muzika“ nemačke rediteljke Anđele Šanelek.

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Gordan Matić je u razgovoru za Nova.rs podsetio da je i prethodni film ove autorke, „Bio sam kod kuće, ali…“ (2019, takođe nastao uz podršku FCS) imao svetsku premijeru u takmičarskom programu Berlinala, gde je Šanelek ovenčana nagradom „Srebrni medved“ za najbolju režiju.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

– Važnije od aktuelnog programa za nas je filmski market na kojem je Srbija ponovo prisutna. To je najveći sajam budućih filmova, a pored Kanskog marketa i najznačajniji market na svetu. Dogovaramo buduće saradnje, imamo sastanke sa Netflixom, sa različitim platformama, kao i važnim producentima i direktorima festivala u Veneciji, Lajpcigu… – istakao je Matić.

Kao poseban sastanak izdvaja i onaj sa predstavnicima najvećeg baltičkog festivala „Black nights“ iz Talina, kada će se dogovarati oko plana da Srbija ove godine u novembru bude u fokusu.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

– Svi ti međunarodni sastanci veoma su važni za budućnost srpske kinematografije koju po onome što sam dosad video karakteriše diverzitet u temama. Odluka naših autora u poslednje vreme je upravo ta različitost u žanrovima i pristupu. Autori snimaju art ostvarenja koja su namenjena festivalima, ali i ona koja balansiraju sa komercijalnim. Mogu da najavim godinu bez lošeg domaćeg filma – ocenio je Gordan Matić.

Najviše pažnje novinara i gostiju imao je Šon Pen koji je ove godine na Berlinalu sa filmom „Supersila“. Oskarovac je bio u Kijevu da bi snimio film o ruskoj invaziji koja je počela 24. februara. U dokumentarnom filmu se pojavljuje predsednik Volodimir Zelenski, koji je u to vreme pohvalio Penovu hrabrost.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Na Berlinalu je ove godine ustanovljena i „Nagrada za serije“ koja će biti uručena 22. februara. U konkurenciji je sedam serija. U okviru festivala biće prikazana i serija „Pad“ Bojana Vuletića sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi.

Bonus video: Mads Mikelsen deli autograme u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar