Goran Šušljik Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Pod sloganom „(Post)apokaliptične svetlosti pozornica“ 69. Sterijino pozorje besedom će otvoriti dramski umetnik Goran Šušljik, član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Šušljik je dvostruki dobitnik Sterijine nagrade za ulogu Skapina u predstavi „Lukrecija iliti Ždero“, Pozorišta na Terazijama, 1995. godine i deset godina kasnije za ulogu Raše u predstavi „Hadersfild“, Jugoslovensko dramskog pozorišta.

Selektorka festivala je drAna Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka, koja je u takmičarski program uvrstila sedam predstava iz zemlje i regiona, i tri komada u međunarodnoj selekciji „Кrugovi“.

Žiri ovogodišnjeg Serijinog pozorja radiće u sastavu: glumci Dejan Sredojević (predsednik) i Marta Bereš, kompozitorka Irena Popović Dragović, dugogodišnji upravnik zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Ulysses Dušan Ljuština i producent i univerezitetski profesor Janko Ljumović.

Marta Bereš u predstavi „Hasanaginica“. Foto: Srđan Doroški

Sterijino pozorje, festival nacionalne drame ustanovljeno je 1956. godine, u okviru obeležavanja 150-godišnjice rođenja i 100-godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. Njegovo 69. izdanje održaće se od 26. maj – 3. juna 2024. godine.

Bonus video: Šušljik: Predstava „U ime oca i sina“ o Svetom Savi će nas kroz istoriju naučiti gde smo sada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar