Goran Marković, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Malo je ostalo ljudi koji imaju ideale kao Saša Belopoljanski. Uglavnom odustaju od njih, priklanjaju se vlasti, establišmentu, jako je malo junaka koji po cenu svoje propasti ostaju dosledni sebi. O takvim ljudima sam i snimio ovaj film, rekao je reditelj Goran Marković na večerašnjoj svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci koja je održana povodom premijernog prikazivanja digitalno restaurisane verzije filma "Tajvanska kanasta".

Čuveno ostvarenje Marković je snimio 1985. u produkcija „Centar filma“, a u njemu okupio neponovljivu glumačku ekipu – Boris Komnenić, Neda Arnerić, Radko Polič, Predarg Miki Manojlović, Bora Todorović, Petar Božović, Bogdan Diklić, Semka Sokolović Bertok, Josif Tatić, Vojislav Voja Brajović, Ivona Marinkov, Gordana Gadžić koja je na festivalu u Puli 1985. osvojila Zlatnu arenu za najbolju epizodnu ulogu.

Foto:E-stock/Časlav Vukojičić

Pre same projekcije publika je imala prilike da čuje EKV tribute bend jer je ostalo zapamćeno kako su se u „Kanasti“ pojavili i članovi ove kultne grupe sa Margitom Magi Stefanović izvevši pesmu „Tatu“. Među okupljenima večeras je bio i Ivan Feci Firči koji je odsvirao nekoliko pesama sa tribute grupom.

Foto:E-stock/Časlav Vukojičić

Kako je Bojan Slačala iz Artan Lilija, vodeći večerašnji program podsetio, kroz dramu četrdesetogodišnjeg neurotičnog nezaposlenog arhitekte Saše Belopoljanskog,  Marković je dao jednu od najpreciznijih prikaza našeg društva i „upozorio nas na sve što dolazi“.

– Već sam bio izgubio nadu da će ovaj film opstati jer je bio u katastrofalnom stanju ali evo, zahvaljujući ljudima koji su ga restaurisali – spašen je. Ovo veče je veoma posebno za mene – rekao je Marković evocirajući uspomene na snimanje:

– Kada smo pravili ovaj film mi smo se baš zabavljali. U to vreme su neki glumci, koji su sada matori, bili mladi, i zabavljali su se tako što su mučili svoje kolege i izmišljali igre za koje nisu postojala pravila, a oni su trvdili da ih znaju. I tu pomalo čudnu zabavu smo uzeli kao glavni milje za glavnog junaka. Međutim, nismo ni sanjali da će doći vremena u kojima će to postati opšta pojava. Vreme u kojem će vlast s nama igrati „Tajvansku kanastu“ i da ćemo svi da se pravimo da znamo pravila i da igramo po njihovim. To se vrlo čudno istorija ponovila.

Foto:E-stock/Časlav Vukojičić

Goran Marković je istakao da ovo nije film o građevinskoj mafiji već o fenomenu mafije uopšte – ponajviše političkoj.

– Ovo nije film o slučaju nekog iskorišćenog nesretnika, ovo je priča o tome kako su nas iskorišćavali i kako nas i dalje iskorišćavaju – zaključio je kultni reditelj.

Foto:E-stock/Časlav Vukojičić

Iza „Tajvanske kanaste“ bili su i direktor fotografije Miloš Spasojević, scenograf Miljen Kreka Kljaković, kompozitor Zoran Simjanović, kostimografkinja Nadežda Petrović i montažer Vuksan Lukovac.

Bonus video: Goran Marković – Od skupštinskih prenosa dobijam gastritis

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare