Dejan Mijač i Maja Gojković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Promo/Ministarstvo kulture i informisanja

Odlaskom Dejana Mijača ostali smo bez jednog od najvećih reditelja našeg doba, ocenila je ministarka kulture Maja Gojković.

Odlazak reditelja, profesora i akademika Dejana Mijača, koji je preminuo juče u 87. godini, i dalje izaziva nevericu među kulturnim poslenicima u ovoj zemlji, ali i regionu. Posle brojnih Mijačevih kolega oglasila se i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Povodom smrti Mijača, uputila je u svoje i ime ministarstva na čijem je još uvek čelu telegram saučešća porodici.

– Odlaskom Dejana Mijača srpska kultura i pozorišna umetnost ostali su bez jednog od najvećih reditelja našeg doba, pedagoga koji je obrazovao prvi ešalon savremene scene i u svojim predstavama okupljao najdarovitije umetnike – ocenila je Gojkovićeva.

Iz ogromnog opusa koji je iza sebe ostavio Mijač, potpisavši 135 komada diljem bivše Jugoslavije, Gojkovićeva je izdvojila jedan komad, koji je premijerno izveden 1982. godine u Srpskom narodnom pozorištu po tekstu Jovana Radulovića i odmah zabranjen:

– Pamtićemo ga kao stvaraoca koji je iza sebe ostavio monumentalnu pozorišnu predstavu „Golubnjača“, kao i mnoga druga pozorišna dela – zaključila je Maja Gojković.

Bonus video: Dejan Mijač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar