Gojko Božović i Dragoslav Mihailović Foto:Zoran Lončarević/Vesna Lalić/Nova.rs

U realističkom toku srpske književnosti modernog doba Dragoslavu Mihailoviću pripada jedno od najvažnijih mesta, kaže za Nova.rs pesnik i esejista Gojko Božović povodom odlaska akademika.

– Pripovedajući iz života, Mihailovićeva proza je neposredno i autentično sučeljavanje sa uzavrelom stvarnošću s kojom se nosi „mali čovek“ doveden pred teška i nemerljiva iskušenja – konstatuje Gojko Božović, govoreći o opusu književnika i akademika, koji je preminuo u 93. godini.

Kazujući iskustvo svoga života, junaci priča i romana Dragoslava Mihailovića nastoje da, kako navodi pesnik i esejista, to iskustvo u najupečatljivijim detaljima podeli s drugima:

– To je jedno od ključnih obeležja pripovedanja Dragoslava Mihailovića. Iskustvo, proživljeno iskustvo, plaćeno skupom cenom, u osnovi je njegove književnosti, uključujući, naravno, i njegove memoarsko-publicističke knjige u kojima je bespoštednim svedočenjem svodio račun sa svojim vekom. Pisac Dragoslav Mihailović je dužnik iskustva, bilo svog, kako je u tomovima „Golog otokau kojima daje glas tolikim svojim sapatnicima iz ovog koncentracionog logora, pa na posredan način i u knjizi priča „Lov na stenice“ ili u evokativnom romanu „Gori Morava“, jednoj od najlepših knjiga novije srpske književnosti o detinjstvu i sećanju na detinjstvo, bilo iskustva tuđe patnje u istoriji, u društvenom vremenu ili na marginama svakodnevnog života – kazuje za Nova.rs Gojko Božović. 

Mihailovićevi junaci uvek pričaju iskustvo sopstvenog života ili jedan odsečak svog iskustva koji im je život učinio sudbinski drugačijim nego što bi, kako ističe naš sagovornik, morao biti:

– Dovoljno je oslušnuti pripovedača u romanima „Kad su cvetale tikve“ i „Petrijin venac“ ili u piščevim najboljim pričama, pa videti kako je ispovedanje iskustva konstitutivno važna dimenzija Mihailovićevog pripovedanja. Verujući kako je književnost glas koji se mora čuti u vremenu, ovaj pisac svoje pripovedanje najčešće oblikuje kao pričanje patnje. Ali Mihailović nije samo dužnik iskustva. Taj dug je on višestruko vratio, oblikujući u svojoj prozi veliku priču svoga vremena i umetnost najvišeg reda.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar