Jon Fose i Gojko Božović Foto:Tanjug/Jens Kalaene/dpa via AP/Ivan Dinić/Nova

Vest da je Jun Fose ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, je dobra vest iz najmanje nekoliko razloga, kaže za Nova.rs pisac i osnivač Arhipelaga Gojko Božović.

– Najpre, zato što je reč o jednom izrazito modernom piscu spremnom da istražuje nove puteve književnih izraza, i koji se ogledao sa velikim uspehom u različitim književnim žanrovima. Najslavniji je kao pisac drama koje su se igrale na svim značajnim pozorišnim scenama u svetu,  a  u novije vreme je postao poznat i kao romansijer. Njegovi romani su izraz istinske književne potrebe da se preispituje savremeni svet, i pozicija junaka u tom svetu, ispunjenom najrazličitijim iskušenjima – kaže Gojko Božović.

Njegovi romani izražavaju postavangardni duh, dodaje naš sagovornik, a sa druge strane usmerenost da bse u malim detaljima pripovedanja sagleda čitav jedan književni svet.

– Arhipelag je pre 12 godina objavio jedan kratak roman Juna Fosea „To je Ales“, koji se odvija u jednom norveškom frojdu, u kome iznenada jedan ribar koji živi na obali nestaje. Čitalac sve vreme ima pred sobom jednako snažne argumente da je taj nestali čovek žrtva oluje i da je on begunac od mneželjene ljubavi. To jeste jedna izuzetna veština, ne tako česta u savremenoj književnosti, da se čitalac podstakne da bude saučesnik samog pripovedanja – zaključuje Božović, koji podseća da su Fosove drame izvođene i kod nas.

Foto:arhipelag

Najvećom nagradom u svetu literature Jun Fose ovenčan je zbog „mešanja u opusu svoje ukorenjenosti u jezik i prirodu svojeg norveškog bekgraunda“, naveli su, između ostalog, u obrazloženju članovi Švedske kraljevske akademije, koja dodeljuje svake godine ovo priznanje.

Bonus video: Alfred Nobel – od pronalaska dinamita do čuvenog svetskog priznanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar