Foto: Suzana Sudar

Nagrada "Miloš Žutić" za 2019. godinu, koju Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni, sinoć je uručena Jovani Gavrilović na sceni matičnog pozorišta Ateljea 212.

Dramska umetnica je nagrađena za ulogu Petrije Gradske u predstavi „Petrijin venac“ Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića, nakon čijeg izvođenja je primila ovo prestižno priznanje, saopštili su iz ovog teatra.

U ime Udruženja i stručnog žirija, Jovani je nagradu uručio glumac Vladimir Aleksić.

Jovana Gavrilović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsećamo, odluku o laureatu doneo je žiri u kojima su bili rediteljka Đurđa Tešić i glumci Vladimir Aleksić, Ivan Mihajlović i Srđan Timarov (predsednik), ali pandemija koronavirusa odložila je ovu svečanost skoro godinu dana.

U obrazloženju ove odluke žirija, između ostalog se kaže: „Jovana Gavrilović artikuliše govornim i telesnim sredstvima precizan i nimalo banalan glumački izraz, izbegavajući potencijalne zamke dramatičnosti narativa kakav je ’Petrijin venac’. Njena Petrija je ozbiljna i rešena, ali opet puna žovijalnosti i životne radosti, pokretačke energije i rešenosti na borbu… Jovana Gavrilović svoju ulogu gradi u suprotnostima, kontrama, ali i sinhronim sadržajima sa ostalim ulogama u predstavi. Stabilnost, kompleksnost i suverenost glumačkog bića i izraza u oblikovanju kreacije kakvu je demonstrirala Gavrilović, radeći na predstavi, ukazuje na zrelo, promišljeno, jedinstveno i specifično glumačko biće ove biološki još uvek mlade, ali profesionalno izuzetno zrele glumice“.

Nagrada „Miloš Žutić“ ustanovljena je pre 25 godina, kao spomen na velikog i značajnog srpskog glumca Miloša Žutića (1939-1993), znamenitog po duhovnosti i misli, po poštovanju jezika i govora. Dodeljuje se svake godine za najbolje glumačko ostvarenje u Srbiji, za ulogu koja se može definisati kao „tragalačka i kao putokaz u glumi“, onim umetnicima, koji su osvedočili svoju posvećenost umetnosti glume i odgovornost prema misiji pozorišta.

Nagrada se sastoji od bronzane plakete sa likom Miloša Žutića – rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, diplome na pergamentu – rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i novčanog iznosa.

Bonus video:

Tanja Bošković: Nedostaje mi bife Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar