Scena iz filma To Leslie

Andrea Rajzborou zadržaće nominaciju za Oskara za najbolju žensku ulogu, odlučila je Američka akademija za filmsku umetnost i nauku na vanrednom sastanku. Iako glumica ostaje u trci za Oskara, Akademija je saopštila da je taktika korišćena u kampanji za film "To Leslie", u kojem Andrea igra glavnu ulogu, izazvala "veliku brigu".

Andrea Rajzborou je uoči saopštavanja nominacija za Oskara, čija je dodela zakazana za 12.mart u Los Anđelesu, važila za autsajderku, zapravo retko ko je uopšte pominjao, izuzimajući njene slavne kolege, kao što su Edvard Norton, Šarliz Teron, Mira Sorvino, Džejn Fonda, Gvinet Paltrou… I kada je prošle nedelje stigla nominacija javnost je bila šokirana, a optužena je glumica, kao i producenti ovog niskobudžetnog filma za prljavu kampanju koja je prekršila pravila Akademije za filmsku umetnost i nauku, zbog čega je odlučeno da se „preispita da li je bilo nefer lobiranja“.

I na jučerašnjem sastanku čelnika Akademije pretresano je pitanje da li su prekršena pravila i zaključeno je da, uprkos problemima, oni nisu na tom nivou da bi „nominacija bila oduzeta“.

Izvršni direktor Američke akademije Bil Krejmer izjavio je da nominacija za britansku glumicu ostaje, ali je dodao:

– Otkrili smo društvene mreže i kampanje na njima koje su izazvale brigu. I ove taktike raspravićemo sa odgovornim licima direktno.

No, nije precizirao koja su to „odgovorna lica“, ali sama glumica, čija je nominacija dovođena u pitanje proteklih dana, Andrea Rajzborou nije optužena za bilo kakav greh.
Krejmer je napomenuo da je očigledno da su, u eri društvenih mreža i digitalne komunikacije, neophodne nove smernice u kampanjama.

– Pravila i regulacije moraju biti pojašnjeni kako bi se napravio novi okvir za nepristrasne kampanje. I promene će nastupiti kada se završi ovaj ciklus nagrada, a svi naši članovi će biti blagovremeno upućeni.

Andrea Rajzborou Foto:Jason Mendez / Getty images / Profimedia

Andrea Rajzborou je nominovana prošle nedelje za Oskara najbolju žensku ulogu za rolu u indi filmu u kojem tumači samohranu majku iz Teksasa koja se odaje alkoholu dok pokušava da skrpi kraj s krajem nakon što je spiskala sav dobitak na lutriji. I na svim dosadašnjim dodelama nagrada bila je potpuno zaobiđena, međutim uoči saopštavanja nominacija podršku su joj pružile slavne kolege na društvenim mrežama, a neki od njih su bili domaćini projekcija filma „To Leslie“ kako bi apelovali na članove Akademije da je uzmu u obzir za nominaciju i glasaju za nju. Tako je, primera radi, oskarovka Gvinet Paltrou na Instagramu, uz sliku s britanskom glumicom i rediteljem Majklom Morisom, napisala kako je gledala remek-delo „To Leslie“, dodavši:

– Zaprepašćena sam glumom u filmu. A Andrea bi trebalo da za svoju ulogu osvoji svaku moguću nagradu, kao i sve one koje još nisu ustanovljene!

Čak je i Kejt Blančet, kada joj je uručena nagrada na ceremoniji dodele Critics Choice priznanja (za koje Andrea nije bila ni uzeta u obzir), odala počast Andrei Rajzborou.

A još jedan, u međuvremenu obrisan post s Instagrama, u kojem je izvod iz kritike „Čikago san tajmsa“, stajalo je da „svako treba da se divi Kejt Blančet zbog uloge u `Taru`, ali da je ulogu godine napravila Andrea Rajzborou“, što je protumačeno kao kršenje pravila Akademije.

I posle bure i kontroverzi prethodnih dana, nakon jučerašnjeg sastanka Američka akademija podsetila je da je svrha njenih pravila vezanih za promotive kampanje kako bi naslovi ušlu u trku za Oskara da „obezbede fer i etički proces dodele nagrade – jer to su osnovne vrednosti Akademije“, dodavši:

– Akademija nastoji da stvori okruženje u kojem se glasovi dodeljuju samo na osnovu umetničkih i tehničkih dostignuća.

Bonus video: Srpski oskarovac Karl Malden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar