Muhamed Rasulof Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Iranske vlasti zabranile su glumcima i ekipi novog filma sineaste Mohameda Rasulofa "The Seed Of The Sacred Fig" da napuste zemlju i prisustvuju svetskoj premijeri ostvarenja u Kanu.

Novo ostvarenje Rasulofa „The Seed Of The Sacred Fig“ uvršćeno je u Glavni takmičarski program predstojećeg 77. Kanskog filmskog festivala, koji će biti otvoren 14. maja na Kroazeti premijerom novog filma Kventina Dupjua „The Second Act“.

Ekipi filma je, kako je izvestio „Skrin dejli„, zabranjeno da izađe iz zemlje i otputuje u Kan.

Glumci i producenti, čija imena nisu obnarodovana, privedeni su bili na informativni razgovor početkom nedelje, po nalogu iranskih vlasti. Tokom ispitivanja, kako je otkrio advokat Babak Paknia, bili su pod pritiskom da ubede reditelja Mohameda Rasulofa da povuče novi film sa Kanskog festivala.

– Nekim glumcima iz filma zabranjen je izlazak iz zemlje, a kako su mi preneli, nakon višesatnog ispitivanja, od reditelja je zatraženo da povuče film iz Kana – naveo je Paknia.

Muhamed Rasulof Foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Još uvek nije jasno, kako je dodao, da li će Rasulof moći da otputuje u Kan i da prisustvuje svetskoj premijeri svog novog filma. A o tom novom ostvarenju Mohameda Rasulofa malo se zna. Naime, osim naslova filma, niko ne zna niti radnju ostvarenja „The Seed Of The Sacred Fig“, niti ko čini glumački ansambl.

Iranski reditelj je, uslovno rečeno, „miljenik“ Kana. Naime, čak tri filma Rasulofa osvajala su nagrade u kanskoj selekciji „Izvestan pogled“. U pitanju su ostvarenja „Goodbye“ (2011), „Rukopisi ne gore“ dve godine kasnije i „Čovek od integriteta“ iz 2017. Međutim, kad je trebalo da primi nagradu za film „Čovek od integriteta“ iranske vlasti oduzele su mu pasoš. Slična stvar desila mu se na još jednom prestižnom festivalu – onom u Berlinu. Naime, kad je ovenčan najvećim nagradom Berlinala – Zlatnim medvedom za film „Zlo ne postoji“ nije mogao da primi veliko priznanje.

Kada je prošle godine pozvan da bude u žiriju selekcije „Izvestan pogled“, opet su mu iranske vlasti zabranile izlazak iz zemlje. Kanski zvaničnici su otvoreno kritikovali represiju iranaskih vlasti nad filmskim stvaraocima.

Podsećanja radi, sineasta, kao i mnoge mu kolege sunarodnici, muku muči s tamošnjim vlastima. Još 2010. prvi put je uhapšen na setu pod optužbom da „snima bez dozvole“, i osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu, koja je naknadno smanjena na 12 meseci. Potom mu je septembra 2017. oduzet pasoš, da bi dve godine kasnije zbog filma „Čovek od integriteta“ bio osuđen na 12-mesečnu zatvorsku kaznu, uz zabranu putovanja od 24 meseca. U martu 2020. godine samo koji dan nakon što je ovenčan jednim od najvećih priznanja u svetu filma – Zlatnim medvedom na Berlinalu iranske vlasti su mu naložile da počne da služi jednogodišnju zatvorsku kaznu, na koju je osuđen zbog antivladinine propagande, koju je „širio kroz svoje filmove“.

Muhamed Rasulof u Kanu Foto: VALERY HACHE / AFP / Profimedia

Takođe je služio zatvorsku kaznu u Teheranu od jula 2022. do prošlog februara jer je na društvenim mrežama protestovao protiv represije nad učesnicima građanskih demonstracija u Iranu. Ali, nakon što je pušten na slobodu, ipak je zabrana napuštanja zemlje ostala na snazi, ali niko ne zna do kada…

Bonus video: Venecijanski festival

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar