Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Najstarije dečje pozorište novu sezonu počinje 25. septembra premijerom komada po čuvenom delu Agate Kristi "Ubistvo u Orijent ekspresu" u prevodu Ivane Dimić, dramatizaciji Kena Ludviga i režiji Darijana Mihajlovića.

Na konferenciji za medije koja je tim povodom održana u garaži Plavog voza u Topčideru, najavljeno je da će ovaj naslov imati samo tri termina mesečno u Teatru „Vuk“.

Ubistvo u Orijent ekspresu Foto: Miša Obradović

– Mi još uvek nemamo svoju kuću i zato ne možemo da igramo češće. Da je suprotno, sigurno bismo je igrali bar šest, sedam puta mesečno – odgovorio je glumac Viktor Savić.

To je povuklo neizbežno pitanje, šta se dešava s rekonstrukcijom njihove matične scene pozorišta „Boško Buha“ na Trgu republike, koja je već godinama pod katancem. Iako je u martu najavljeno da je u planu da kompletan prostor bude renoviran, što obuhvata scenu i salu, prostorije za tehniku i glumce, kao i kancelarije za administraciju, još nema vesti da li se počelo sa radovima.

– Ono što je zvanično jeste da smo dobili građevinsku dozvolu koju smo čekali svih ovih godina. U međuvremenu su bili izbori, promena gradonačelnika, letnji raspust, sada ćemo ponovo aktivirati to pitanje. Bitno je da dozvola postoji i da ne može niko da je ukine – objasnio je Savić, i dodao da im je rečeno da je ideja da na Trgu republike bude Večernja scena a da će u Beogradu na vodi, na mestu zgrade Pošte koja se sada ruši i zida isto zdanje biti biblioteka i Scena za decu pozorišta „Boško Buha“.

Viktor Savić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Na pitanje novinara, da li imaju garancije da će zgrada na Trgu republike ostati njihova, Andrija Milošević je rekao da imaju uveravanja nadležnih .

– Molili smo, pričali, i to više nije do nas. Predugo živimo kao podstanari, dugo se borimo i moramo da prihvatimo realnost i da radimo svoj posao. Na nama je da pravimo dobre predstave i da se tako preporučimo. „Buha“ je skupila snagu da napravi ovako važnu premijeru, posvetili smo joj se i nije nam teško da budemo pozorište na točkovima i da putujemo sa našim komadima. Nadamo se najboljem.

Andrija MIiošević Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ovom pitanju će, kako je rečeno, biti posvećena posebna konferencija za novinare a od novih naslova, najavljene su, za sada, još dve premijere.

– Na Sceni za decu radimo bajku „Lepotica i zver” u režiji Milana Karadžića koji planira da na Večernju scenu postavi jednu Plautovu komediju, ali još uvek se dvoumi oko naslova. Vraćamo se starinama, izvorima, i danas savremenim zbog osećanja sveta koji dobro prepoznajemo. Ostajemo verni komediji koja je naš žanrovski zaštitni znak – istakla je dramaturg Milena Depolo i napomenula da će javnost o novitetima u pozorištu „Boško Buha“ blagovremeno biti obaveštena.

Bonus video: Orijent ekspres posle tri godine pauze dočekan u Istanbulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar