Ijan Mekelen Foto:EPA/ETIENNE LAURENT

Čuveni pozorišni glumac sir Ijan Mekelen, ljubiteljima filma poznat i po ulozi Gandalfa u "Gospodaru prstenova", ponovo će igrati u teatru u svojoj 82. godini i to ulogu Hamleta. Naslovnu ulogu u ovom Šekspirovom komadu Mekelen je igrao i kao mladić, pre 50 godina.

U godinama kada većina glumaca u klasičnim komadima računa sa ulogom kralja Lira, slavni britanski glumac ponovo će se, kako piše CNN, dohvatiti lobanje i pojaviti se u verovatno najčuvenijoj ulozi iz Šekspirovih komada.
„Srećan sam što mogu ponovo da radim, a zahvaljujući nadahnjujućem optimizmu Bila Kenrajta i pozivu Šona Matijasa da ponovo istražim Hamleta, 50 godina nakon što sam to prvi put uradio. I, eto, ponovo ćemo se sresti. Ne znam kada, ali znam gde – u Kraljevskom teatru Vindzor“, poručio je glumac sa titulom viteza juče na Tviteru.

Jedan od britanskih najslavnijih pozorišnih glumaca igrao je i u filmskim blokbasterima, od trilogije „Gospodar prstenova“, gde je tumačio lik Gandalfa, pa do serijala o superherojima „Eks men“.
Šekspir je „Hamleta“ napisao na prelazu iz 16. u 17. vek, zamišljajući ga kao mladića koji namerava da osveti smrt oca i tako su ga igrale hiljade glumaca širom sveta, ali nigde u komadu, kako to duhovito primećuju britanski novinari, nije naznačeno koliko danski kraljević ima godina.

Ranije se dešavalo da uloge u Šekspirovim komadima preuzimaju glumice, kao u „Juliju Cezaru“ iz 2012. na sceni Donmar verhausa, a čuvena glumica Glenda Džekson prošle godine igrala je kralja Lira u istoimenom komadu.

Iz Kraljevskog pozorišta Vindzor saopšteno je da probe „Hamleta“ počinju za dva dana, ali naznaka o tome kada bi predstava mogla da se odigra pred publikom još nema, iako su neki teatri, zatvoreni zbog koronavirusa, najavili otvaranje nakon 4. jula.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar