Foto: MĐ

Izložba fotografija "Scena" autorke Milene Đođević otvorena je u Galeriji Centra za kulturu Kovin. Fotografije su zabeležene na koncertnim zbivanjima širom Srbije od 2012. do 2023. godine, pa je tako izložba "Scena" svojevrstan presek muzičkih nastupa izuzetne žanrovske širine.

Autorka svojim fotografijama vodi posmatrače kroz koncertnu čaroliju, birajući trenutke koji na vrlo ilustrativan način pokazuju ton i emociju događaja. Dakle, nije reč samo o pukom beleženju figuracije, već i o prisustvu onoga što prepoznajemo kao atmosferu, sećanje na živi zvuk muzike, osećaj blizine s ljudima, pozitivnu energiju i ugodne trenutke.

Foto: Milena Đorđević

Zbog toga ovu seriju fotografija treba posmatrati iznad okvira dokumentarnosti i svrstati u svojevrsan umetnički izraz. Gledajući fotografije Milene Đorđević možemo da čujemo muziku, a to je i krajnji cilj koji fotograf i gledalac očekuju od koncertne fotografije.

Foto: Boban Ristić

Prevazilazeći brojne tehničke izazove koji su pred fotografom, autorka uspeva da prenese posmatračima koncertno iskustvo i atmosferu kao da su događaju i sami prisustvovali. Na fotografijama su doživljaji, kratki momenti blizine i bliskosti sa muzičarima.

Na sceni, u trenutku nastupa, umetnici su bliži svojoj suštini nego u bilo kojoj drugoj situaciji u kojoj možemo da ih vidimo. Ti trenuci ostaju zabeleženi van konteksta događaja u kojem je taj izvođač egzistirao na bini, jer događaj prolazi, a doživljaj je večan. Izložba će biti otvorena do 14. aprila u Galeriji Centra za kulturu Kovin.

Foto: Milena Đorđević

Milena Đorđević diplomirala je fotografiju 2007. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Trenutno na doktorskim studijama Savremene umetničke i filmske prakse na Fakultetu za medije i komunikacije. Priredila je šest samostalnih i učestvovala na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Polaznica je višr međunarodnih kolonija u regionu i dobitnica je više nagrada i priznanja. Članica NUNS-a i ULUPUDS-a.

Bonus video: Izložba Lavirint devedesetih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar