Foto: Promo

Jedan od najpopularnijih italijanskih sastava, gitarska senzacija 40 Fingers, održaće prvi put veliki koncert u Crnoj Gori 15. avgusta na Kanli Kuli u Herceg Novom u okviru međunarodnog Guitar Art Summer Festa. Ovaj koncert deo je turneje "Guitar Rhapsody", a na ovom muzičko-scenskom spektaklu poznati gitarski četverac predstaviće poznatu filmsku muziku, autorske pesme, kultne melodije i popularne obrade pop i rok hitova u posebnim aranžmanima za četiri gitare, saopštili su organizatori.

Popularnost su, kako se navodi, stekli zahvaljujući snažnom ritmu, bogatim harmonijama i izrazitoj originalnosti u obradi najvećih hitova pop, rok, džez, bluz, latino, irske i klasične muzike.

Njihov planetarni uspeh počinje onog trenutka kada su snimili izvanrednu verziju „Boemske rapsodije“ grupe Kvin, koja je velikom brzinom premašila pet miliona pregleda na njihovom Youtube kanalu. Kvartet je odmah objavio i prvi album koji je naišao na sjajne kritike.

Inače, 40 Fingers čine Mateo Brenči, Emanuele Grafiti, Enriko Marija Milanezi i Andrea Vitori, virtouzi na akustičnim gitarama koji su na italijanskoj muzičkoj sceni pojedinačno već dobro poznati po svojim brojnim solo projektima. Njihov originalni koncertni repertoar obuhvata autentične obrade poznatih kompozicija. Među njihovim najpopularnijim obradama izdvajaju se kompozicije Astora Pijacole „Libertango“, zatim teme iz serije „Igre prestola“, filma „Poslednji Mohikanac“ i Vivaldijevog „Leta“ iz „Četiri godišnja doba“.

Koncert se održava uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Guitar Art Summer Fest održava se 15. put u Herceg Novom pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i TO Herceg Novi, u zajedničkoj organizaciji sa JUK Herceg Fest.