Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Georgi Gospodinov, proslavljeni bugarski pisac i dobitnik ovogodišnje Međunarodne Bukerove nagrade za knjigu „Vremensko sklonište“ (Geopoetika), nalazi se u jednodnevnoj poseti Beogradu.

Prvi deo njegovog gostovanja održan je u beogradskom hotelu „Jump In“, gde se Gospodinov družio sa novinarima i uz dobro raspoloženje odgovarao na pitanja.

– Postoji veoma zanimljiv odnos između Srbije i Bugarske. U politici smo se sukobljavali stalno, zato što smo susedi. Ali kada je kultura u pitanju, moram da vam kažem da su u 20. veku, ali čak i sada, mnogo više prevođene knjige iz Srbije na bugarski nego obrnuto. Srpska književnost je bila veoma važna za nas – iskreno odgovara Georgi Gospodinov, na naše pitanje o kulturnim vezama Srbije i Bugarske.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On dodaje da je najteža stvar kako zadržati zainteresovanost za susede i poštovati ih.

– Obično, mi se ne bavimo susedima, jer mislimo da se poznajemo. Mnogo nas više zanima šta se dešava u Španiji, Nemačkoj, Francuskoj… Ali Srbija i Bugarska? Mi se navodno poznajemo. Imamo puno stereotipa jedni o drugima. Trebali bi da učimo kako da vratimo zainteresovanost jedni za druge. Za vreme socijalizma Bugarska je uvek bila zainteresovana za Srbiju. Vi ste nama bili Zapad – priznaje bugarski pisac, koji kaže da ima jako dobre čitaoce u Srbiji, i da je u kontaktu sa nekima od njih.

Upitan za svoje viđenje trenutne bugarske književnosti, Gospodinov je primetio da poseduju jaku tradiciju kratke priče i pripovedanja, da se „mnogo dobrih stvari dešava u pesništvu“ i da se javljaju mladi pisci okrenuti romanu.

– Ali još uvek čekamo na veliki roman o događajima 1989. godine i posle pada komunizma.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Gospodinov je pričao i o podršci koju dobija od pisaca sa Balkana od kada je postao dobitnik Bukerove nagrade.

– Želeo sam poslednjom knjigom da dokažem da i kada dolazite sa periferije, možete da pričate o velikim temama. Mislim da postoji interes u svetu za Balkan, jer imamo mnogo priča da ispričamo – dodaje bugarski pisac.

Pišući o ljudskoj bici za najbolje vreme u prošlosti, eminentni bugarski autor u svojoj poslednjoj knjizi „Vremensko sklonište“ piše o nostalgiji kao simptomu modernog doba koje nas nezadrživo vuče u prošlost. Na pitanje u koje vreme bi on voleo da se vrati, Gospodinov izdvaja dva perioda svog života.

– Prvo, vratio bih se u jedan dan u 1968, godini kada sam rođen. Precizno, voleo bih da to bude u tri popodne, ako me pitate u koje tačno vreme. Drugi izbor bi mi bile 90-te, jedan komlikovan period za sve nas na Balkanu. To je bilo vreme kada smo bili veoma naivni, i puni entuzijazma – zaključuje Gospodinov.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Drugi deo posete Beogradu, Gospodinovu je rezervisan za Kulturni centar Grad (Braće Krsmanović 4) večeras u 19 časova, gde će zajedno s Vladislavom Bajcem, piscem i osnivačem Geopoetike, učestvovati u književnom dvouglu u okviru jesenje sezone programa Booking Balkan. Gospodinov i Bajac, će nakon razgovora potpisivati svoje knjige koje će moći da se kupe na licu mesta po promotivnim cenama.

Georgi Gospodinov je najpoznatiji bugarski savremeni autor, a knjige su mu  prevođene na 25 jezika. Poznat je po svom raznolikom književnom opusu. Njegova dela često istražuju teme identiteta, vremena, uspomena i ljudskih iskustava na suptilan i filozofski način. Bugarski pisac često kombinuje realizam i fantastiku.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pored „Vremesnkog skloništa“, Geopoetika je do sada objavila pet dela Georgi Gospodinova – romane “Prirodni roman” (2001), „Fiziku tuge“ (2013) i zbirke priča „I druge priče“ (2011), „I sve postade mesec“ (2016), „Sva naša tela“ (2019).

Bonus video: Stazama vrhunskih pisaca i pesnika iz naše prošlosti – Nepoznati eksponati Desanke Masksimović izloženi u Kragujevcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar