Damir Imamović Foto:Promo/Privatna arhiva

Bosanski muzičar kombinuje slovenski sevdah, sefardske jevrejske i autorske pesme kako bi ispričao priču o dva vojnika koji su se zaljubili tokom Prvog svetskog rata.

Nakon tinejdžerskog perioda koji je proveo tokom opsade Sarajeva za vreme rata u Bosni, Damir Imamović je svoj muzički život posvetio istraživanju i izvođenju sevdalinki (muzici poznatoj i kao sevdah) svog djetinjstva. Ove emotivne južnoslovenske pesme gubitka, ljubavi i čežnje nalaze fascinantan novi dom na njegovom osmom albumu “The World and All That It Holds”, piše „Gardijan“.

Foto: Printscreen/The Guardian

Napisan kao prateći komad istoimenom romanu njegovog prijatelja Aleksandra Hemona, pojačava priču o dva bosanska vojnika, jednom muslimanu i jednom Jevrejinu, koji su se zaljubili tokom Prvog svetskog rata.

Imamović kombinuje sevdalinku sa sefardskim jevrejskim pesmama i kompleksno pisanim originalima kako bi odrazio kako ovi likovi pevaju jedni drugima. Vekovne balade pucketaju od snažnih emocija. U “Anderletu“ iz 15. veka, Imamovićevo sviranje njegove persijske laute, uokviruje priču o preljubi u magičnom balansu lepote i straha.

“Snijeg pade”, narodna pesma o nepravednosti prinudnog braka bez ljubavi, nosi drugačiju, blesavu, grubu snagu. Nakon što ju je Imamović izveo na Prajdu u Sarajevu 2019, LGBTQ+ pokret na Balkanu usvojio je kao nezvaničnu himnu. Imamović prerađuje poslednja dva stiha “Teško je ljubit tajno” da bi stvorio trijumfalni narativ i za muške protagoniste. Jedan ne može da kaže pokojnoj majci o svojoj ljubavi, ali poziva drugoga: „Reci svojoj / jer zajedno ćemo pobediti.”

Imamovićev dirljiv glas, istovremeno delikatan i snažan, daje prostora za disanje zahvaljujući nežnoj produkciji Džoa Bojda (Fairport Convention, Nick Drake, Vashti Bunyan) i Andree Goertlera. Ovo je narodna muzika koja povezuje munjevite trenutke emocija kroz vekove, osvetljavajući skrivene priče.

Bonus video: Damir Imamović konačno u Beogradu – veliki koncert u Domu omladine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar