Foto:Promo/Galerija Vasić

Izložba "Dela" Aleksandra Tomaševića, koja je trebalo da bude zatvorena poslednjeg dana 2021, zbog velikog interesovanja publike produžena je u Galeriji Vasić do 15. januara, saopšteno je iz ove galerije.

Izložba, otvorena polovinom decembra, priređena je velikim povodom – stotinu godina od rođenja umetnika Aleksandra Tomaševića.

Na postavci su izloženi radovi Tomaševića iz dva velika poslednja ciklusa, koji predstavljaju vrhunski domet ukupnog slikarevog opusa, oba pod nazivom „Delo“. Ova dela poslednji put su viđena na izložbama 1967. u Galeriji Doma JNA i posthumno godinu dana kasnije u Galeriji ULUS-a.

Na izložbi 1967. godine Tomašević je prikazao ciklus tempera na panelu, čistih geometrijskih formi na kojima postupkom rada temperom postiže kompaktnu, blago reljefnu fakturu koja podseća na hrapavu zidnu površinu freske i odaje inspirativno umetnikovo polazište u ornamentici srednjovekovnih fresaka.

Međutim, Tomašević menja materijal i tehnički postupak rada što je viđeno u delima predstavljenim na drugoj izložbi 1968. godine. Kao materijal korišćeni su drveni, geometrijski bojeni elementi. U pitanju je postupak sklapanja ili spajanja prethodno precizno izrađenih i obojenih drvenih elemenata. Radovi su zasnovani na uzorima domaćeg srednjovekovnog nasleđa, izvedeni izrazito modernim i savremenim slikarskim jezikom.

Radovi za izložbu pozajmljeni su iz privatnih kolekcija, a prati je katalog sa tekstovima Jerka Denegrija i kolekcionara i ljubitelja umetnosti Dušana Milovanovića, kao i reprodukcije svih eksponata.

Aleksandar Tomašević (1921-1968), Pećka patrijaršija, 1961. Foto: Galerija ARTE

Ulaz na izložbu u Galeriji Vasić je besplatan.

Bonus video:

Šumanović, teška sudbina jednog genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar