Nikola Tesla
Nikola Tesla Foto: NIKOLA TESLA MUSEUM / Sciencephoto / Profimedia

Izložba "Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu" biće otvorena sutra u 18 sati u Galeriji nauke i tehnike SANU , saopšteno je iz ove institucije.

Izložba, koju organizuje Austrijski kulturni forum, posvećena je godinama koje je Nikola Tesla proveo u Gracu.

Postavka se proteže od njegovih studentskih dana do tragova koje je Nikola Tesla ostavio u sadašnjosti.

Poseban akcenat na izložbi stavljen je na Teslin odnos sa Visokom tehničkom školom u Gracu, u to vreme poznatom kao „k.k. Technische Hochschule“ (Carska i kraljevska Visoka tehnička škola), gde je studirao od 1875. do 1878. godine. Za svoja dostignuća Tesla je u Gracu dobio počasni doktorat 1937. godine.

Pored najvažnijih prekretnica u životu i tehničkih dostignuća, postavka naglašava i kako su Tesline ideje imale uticaja na nauku i industriju, razvoj njegove obrazovne institucije u Gracu, danas Univerzalnog muzeja Joaneum, ali i kako se njegovo nasleđe odrazilo na Tehnički univerzitet u Gracu.

Za 9. jul od 18 časova u Galeriji nauke i tehnike SANU, povodom obeležavanja dana rođenja Nikole Tesle, biće organizovan okrugli sto „Od talentovanog dečaka sa Balkana do genija planetarnih razmera“, na kome će učestvovati akademik Dejan Popović, dopisni član SANU Slobodan Vukosavić i savetnica u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu Zorica Civrić Flores, dodaje se u saopštenju Srpske akademije nauka i umetnosti.